Potrzebujemy:
- Kasza gryczana ugotowana. Przyprawy do kaszy: 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka carry, pół łyżeczki pieprzu czarnego, sól kłodawską, oliwa.
- Kimchi – należy przygotować kilka dni wcześniej. Jak zrobić domowe kimchi – zerknij TU
- Schab. Panierka sos sojowy, płatki chili, jajka( ilość w zależności od ilości schabu).
- Oliwki
- Surówka ze świeżych warzyw
Przygotowanie:
- Do ugotowanej kaszy gryczanej (którą możemy ugotować dzień wcześniej), dodajemy trochę oliwy, sól kłodawską, pieprz czarny, łyżeczkę kurkumy, łyżeczkę carry. Całość mieszamy i delikatnie podgrzewamy.
- Jaja roztrzepujemy z łyżką sosu sojowego, szczyptą chili. Nasączamy tym schaba i smażymy na rozgrzanym tłuszczu (olej kokosowy, smalec). Możemy oczywiście obsypać panierką suchą np. w bułce tartej, mące ryżowej, mące owsianej lub kokosowej.
- Dowolna surówka ze świeżych warzyw np. kolorowa sałatka z warzyw
- Na talerzu układamy kaszę gryczaną carry, kimchi, surówkę, na wierzch układamy schab i posypujemy oliwkami.