Prosty w przygotowaniu, bogaty odżywczo, kolorowy i bardzo smaczny posiłek dla całej rodziny. Pamiętaj, aby przygotowując posiłek zadbać o to, co najważniejsze – Jakość produktów!! Tylko wtedy, taki posiłek przyniesie dobre funkcjonowanie naszego organizmu. Zadbajmy o swoje odżywianie bo, to najważniejszy element naszego zdrowia.
Kasza gryczana carry/ marchewka z groszkiem/ awokado/ jajko sadzone/ kimchi/ rukola/ szczypiorek/ kiełki fasoli mung.
Potrzebujemy:
- Jajka – ilość według potrzeb
- Kimchi – należy przygotować kilka dni wcześniej. Jak zrobić domowe kimczi – zerknij TU
- Kasza gryczana – ugotowana
- Awokado
- Pomidorki koktajlowe
- marchewka z groszkiem – może być mrożonka
- Zielenina – do wyboru rukola/szpinak/roszponka/ i oczywiście szczypiorek, dużo szczypiorku, kiełki fasoli – jak zrobić domowe kiełki – zerknij TU
- Przyprawy: sól kłodawska, pieprz czarny, czubryca, carry, kurkuma.
- Tłuszcz: masło klarowane/ oliwa
Przygotowanie:
- Do ugotowanej kaszy gryczanej (którą możemy ugotować dzień wcześniej), dodajemy trochę oliwy, sól kłodawską, pieprz czarny, łyżeczkę kurkumy, łyżeczkę carry. Całość mieszamy i delikatnie podgrzewamy.
- Marchewkę z groszkiem (mrożona) wsypujemy go garnka, dodajemy łyżeczkę masła klarowanego, podlewamy delikatnie wodą, solimy i dusimy do miękkości.
- Jajka smażymy na maśle klarowanym na miękko, z dodatkiem czubrycy, soli i pieprzu.
- Na talerzu układamy kolejno: kaszę gryczaną/ kimchi/trochę zieleniny/ marchewkę z groszkiem/ pokrojone w plastry awokado/ na wierzch układamy sadzone jajo/ pomidorki koktajlowe/ całość posypujemy szczypiorkiem i kiełkami fasoli.