Kapusta z grzybami i fasolą

Kapusta to cudowne warzywo z którego wyczarowujemy pyszne surówki, soki i dania obiadowe, które przyżądzone w odpowiedni sposób, nie obciążają żołądka są smaczne i zdrowe. Oczywiście KAPUSTA najbardziej zdrowa jest SUROWA! Tej kwestii nie da się przeskoczyć 🙂

Kapusta z grzybami i fasolą

Potrzebujemy:

  • Około 3 kg kapusty kiszonej (niekwaszonej)
  • 4 cebule 
  • 2 marchewki
  • Około 2 garście grzybów suszonych lub pieczarek
  • Około 1 szklanki ugotowanej białej fasoli
  • Smalec lub olej kokosowy
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 10 ziarenek pieprzu czarnego
  • 2 liście laurowe 
  • lubczyk, majeranek, słodka papryka.
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Kapustę pokroić, włożyć do dużego garnka i gotować 20 minut. Następnie odlać wodę i odcedzić. Kapustę gotujemy jeśli jest bardzo kwaśna, jeśli nie jest, możemy pominąć ten etap.
  • Grzyby dokładnie wypłukać, włożyć do osobnego garnuszka i gotować ok. 30 minut. Jeśli używamy pieczarkę, to podsmażamy razem z cebulą.
  • W dużym garnku rozpuszczamy 1-2 łyżki tłuszczu, dodajemy pokrojoną w dużą kostkę cebulę, sól i pieprz, podsmażamy na rumiano.
  •  Do cebuli dodajemy kapustę, startą na plastry marchewkę, zalewamy świeżą wodą ok. 500 l, dodajemy ugotowane grzyby, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, majeranek, słodką paprykę, pieprz, sól, mieszamy dusimy do miękkości, podlewając od czasu do czasu wodą, aby się nie przypaliła. Gdy kapusta jest miękka, dodajemy fasolę, mieszamy, doprawiamy.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked