➡️Kiszona cukinia
Przygotowanie:
- Przygotowujemy litrowe słoiki, myjemy, wyparzamy. Cukinie obieramy, kroimy w grube paski.
Do każdego słoika wkładamy :
- 3 ząbki czosnku
- 3 kulki pieprzu czarnego.
- 2 ziela angielskie
- 1-2 kawałki małe chrzanu.
- 1 liść laurowy
- Opcjonalnie, jeśli macie w posiadaniu – liście wiśni i porzeczki czarnej.
- Tak przygotowany słoik napełniamy cukinią.
- Zalewamy zalewą, na litr wody przegotowanej ostudzonej wsypujemy 1 płaską łyżkę soli kamiennej niejodowanej (najlepsza to nasza sól Kłodawska), na wierzch układamy dwa baldachimy z kopru, słoik zakręcamy. Po 1,5-2 tygodni kiszonka jest już gotowa.
➡️Leczo z cukinii na zimę
Idealny na szybki obiad, smakuje rewelacyjnie z ryżem, makaronem czy kaszą, możemy połączyć go z mięsem, np. kurczakiem.
Potrzebujemy:
- 1 duża cukinia lub 3 małe (ja do gulaszu używam dużej, już wyrośniętej cukinii)
- 2 papryki
- 4 cebule
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- 3 marchewki
- 4 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
- pół łyżeczki lubczyku
- pół łyżeczki papryki wędzonej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka majeranku
- pół łyżeczki oregano
- chilli (ilość według gustu)
- Olej kokosowy lub masło klarowane lub smalec
Przygotowanie:
Cebule pokroić w grubą kostkę, marchewkę zetrzeć na plastry, podsmażyć na oleju, dodać pokrojone w kostkę paprykę i cukinię, dodać, wymieszać, wlać przecier pomidorowy, dodać wszystkie przyprawy, dusić na wolnym ogniu do miękkości warzyw, dosmaczyć solą i pieprzem. Leczo wkładamy do wyparzonych słoików, pasteryzujemy.
Pasteryzacja na mokro: W dużym garnku układamy ściereczkę, wkładamy słoiczki tak, aby się ze sobą nie dotykały, zalewamy wodą (aby woda sięgała do 3/4 słoiczka) gotujemy około 10-15 minut (od momentu zagotowania).
➡️Sos z cukinii
Potrzebujemy:
- 1kg cukinii
- 3 jabłka słodkie
- 1-2 marchewki (można wykorzystać pulpę po soku z marchewki 🥕)
- 3 cebule
- 1 pietruszka
- Papryczka chili — ilość według gustu ja daje malutki kawałek tak 1/3 papryczki i jak dla mnie z taką ilością już sos jest ostry.
- 200 ml koncentratu pomidorowego 🍅
- 5-6 daktyli
- pół łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka soli kłodawskiej
- 200 ml wody
- Olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia cebuli
Przygotowanie:
- W dużym garnku rozgrzewamy olej, cebule kroimy w kostkę, podsmażamy na złoto.
- Marchewkę, jabłka, pietruszkę, papryczkę, wkładamy do miksera i rozdrabniamy na drobno, to samo robimy z cukinią (lub ścieramy na grubej tarce), wszystko wsypujemy do cebuli, dodajemy wodę, daktyle i wszystkie przyprawy, dusimy około 40 min.
- Gdy warzywa są gotowe, dodajemy koncentrat pomidorowy, dosmaczamy, dusimy jeszcze około 15 min.
- Całość miksujemy na gładką masę.
- Gotowym gorącym sosem napełniamy słoiczki, zakręcamy (nowymi zakrętkami) pasteryzujemy.
- Jeżeli chcemy uzyskać bardziej pomidorowy kethup, wystarczy dodać więcej koncentratu pomidorowego 🍅.
Pasteryzacja na mokro: W dużym garnku układamy ściereczkę, wkładamy słoiczki tak, aby się ze sobą nie dotykały, zalewamy wodą (aby woda sięgała do 3/4 słoiczka) gotujemy około 10-15 minut (od momentu zagotowania).
Z makaronem ryżowym smakuje wyśmienicie 🙂
Cukinia po meksykańsku
Potrzebujemy:
- 2 kg cukinii
- około 8-10 ząbków czosnku
- 1 łyżka soli kłodawskiej
- 1 łyżeczka chili
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 3 pomidory (najlepiej malinówki)
- 2-3 łyżki miodu
- Pół szklanki octu
- Oliwa po 1 łyżce do każdego słoika
Przygotowanie:
- Cukinie myjemy (możemy obrać), kroimy w małe słupki lub kawałki, dodajemy sól, chili, słodką papryką, przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i odstawiamy.
- Pomidory (możemy obrać ze skórki) wkładamy do blendera i miksujemy na gładki mus.
- Do garnka wlewamy ocet, miód i zmiksowane pomidory, zagotowujemy i zalewamy cukinię, odstawiamy na 2 godziny.
- Po tym czasie cukinię przekładamy do słoików, zalewamy pozostały sokiem. Na wierzch do słoika wlewamy łyżkę oliwy, zakręcamy, wstawiamy do pasteryzacji.
Pasteryzacja na mokro: W dużym garnku układamy ściereczkę, wkładamy słoiczki tak, aby się ze sobą nie dotykały, zalewamy wodą (aby woda sięgała do 3/4 słoiczka) gotujemy około 10-15 minut (od momentu zagotowania).
Musztarda z cukinii
Potrzebujemy :
- 2 kg cukinii
- 3 cebule
- 1 główka czosnku
- 4 łyżki sosu sojowego naturalnie fermentowanego
- 50-100 ml octu
- 2 słoiczki dowolnej musztardy
- 0,5-1 łyżeczki chili 🌶
- 1 łyżeczka soli kłodawskiej
- Tłuszcz do smażenia (olej kokosowy, masło klarowane lub łyżka oliwy.)
Przygotowanie:
- Cukinie myjemy, obieramy i ścieramy na dużych oczkach, posypujemy 1 łyżką soli kłodawskiej, mieszamy, odstawiamy, aby puściła sok.
- W garnuszku rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażamy chwilę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i dusimy chwilę razem.
- Do cebuli i czosnku, dodajemy odciśniętą z soku cukinię, mieszamy i dusimy razem około 20 minut.
- Po tym czasie dodajemy sos sojowy, ocet, chili, sól, musztardę i opcjonalnie miód, mieszamy i dusimy razem około 15 minut.
- Wstawiamy do pasteryzacji na 15 minut, od chwili zagotowania.
Ketchup z cukinii
Ketchup z cukinii… Ostry, aromatyczny, szybki w przygotowaniu, idealny!
Potrzebujemy:
- 2 kg cukinii
- 2 cebule
- 5 ząbków czasnku
- 2 słoiczki małe koncentratu pomidorowego.
- 100 ml octu
- 3 ziela angielskie (rozdrabniamy w moździerzu)
- 1 liść laurowy (dodajemy rozkruszony)
- Pół łyżeczki mielonych goździków
- Pół łyżeczki pieprzu czarnego
- Pół łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka chili 🌶
- 2 łyżeczki płaskie soli kłodawskiej
- 2 łyżki tłuszczu (oliwa, olej kokosowy)
- Opcjonalnie : 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
- Cukinie myjemy, obieramy i ścieramy na dużych oczkach, posypujemy 1 łyżką soli kłodawskiej, mieszamy i odstawiamy, aby puściła sok.
- Do garnka wlewamy dwie łyżki np oliwy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażamy chwilę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażamy chwilę.
- Następnie dodajemy odciśniętą z soku cukinię, mieszamy i dusimy razem około 20 minut.
- Po tym czasie dodajemy wszystkie przyprawy, koncentrat, ocet, (opcjonalnie łyżkę miodu), mieszamy i dusimy wszystko razem około 45 minut, na małym ogniu.
- Gotowy sos dokładnie miksujemy, przelewamy do małych słoiczków.
- Wstawiamy do pasteryzacji na 15 minut od chwili zagotowania.