Frittata z piekarnika

Pyszna propozycja na obiad lub kolacje 🙂 Frittata z piekarnika to porządna porcja warzyw!

Frittata z piekarnika

Potrzebujemy:

  • 2 papryki
  • 1 cukinia
  • 3 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • dwie garści fasolki szparagowej
  • 1 słoiczek zielonego groszku (ze słoika)
  • 1 słoiczek kukurydzy (ze słoika)
  • 8 jajek (z chowu ekologicznego, od rolnika)
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego ekologicznego (najlepiej zrobionego samodzielnie! Jak zrobić ? To bardzo proste… zerknij TU.
  • Ser mozzarella (lub inny) tylko z bezpiecznym składem! Uważaj, jeśli ser ma w składzie: annatto E 160b, chlorek wapnia E 509, azotan potasu E 252, azotan sodu E 250, natamycyny E 235, lizozymy 1102 – NIE JEDZ TEGO!!
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • szczypta kminku
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  • Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, wrzucamy pokrojone w duże kawałki, cebulę, cukinię, papryka, dodajemy oregano, lubczyk, sól, wszystko razem dusimy około 5 min.
  • Fasolkę szparagową (świeża lub mrożona) gotujemy.
  • Do miski wrzucamy podduszone warzywa, ugotowaną fasolkę, kukurydzę, groszek, mieszamy składniki. 
  • Jajka roztrzepujemy, dodajemy jogurt, rozgnieciony czosnek, paprykę słodką, dosmaczamy solą i pieprzem.
  • Na głęboką blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, wykładamy warzywa, polewamy sosem jajecznym, wierzch posypujemy mozzarellą. 
  • Pieczemy około 30 min w temp. 200 C.

Wszystkie produkty użyte do potraw są ekologiczne, bezpośrednio od rolnika. Nie kupuję marketowego jedzenia, znalazłam źródła bezpieczne od naszych lokalnych rolników, którzy uprawiają warzywa, hodują zwierzęta w tradycyjny sposób, bez chemizacji, GMO, bez sztucznych pasz.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked