Truskawki – jogurt – galaretka – Pyszny chłodny deser na gorące dni
Biszkopt
Potrzebujemy:
- 4 jajka
- 4 łyżki ksylitolu
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki orkiszowej
Przygotowanie:
- Białka ubijamy na sztywno, dodajemy ksylitol miksujemy na gładką masę. Do miski wkładamy żółtka, łyżkę octu, proszek do pieczenia, mieszamy, dodajemy pianę z białka, delikatnie mieszamy, przesiewamy szklankę mąki , mieszamy, przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy około 25 min w temp.180 C.
Masa truskawkowa
Potrzebujemy:
- 400 ml jogurtu greckiego
- 3 łyżki żelatyny
- 2-3 łyżki miodu
- 300 – 400 g truskawek
- 3 galaretki kolorowe
- inne owoce na wierzch według uznania ( truskawki, borówki, porzeczki, czereśnie, maliny, kto co lubi)
Przygotowanie:
- Galaretki rozpuszczamy, (każdą w 300 ml wody) studzimy.
- Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, mieszamy do rozpuszczenia.
- Truskawki miksujemy razem z miodem, dodajemy jogurt, mieszamy. Dodajemy do żelatyny kilka łyżek zmiksowanej masy, hartując ją, następnie wlewamy resztę do musu, energicznie mieszając.
- Galaretki kroimy w kostkę.
- Ciasto przekrajamy na pół (forma z wysokim rantem, wyłożona papierem do pieczenia) i na jednym płacie ciasta, układamy galaretki, zalewamy masą, na wierzch układamy dowolne owoce.
- Drugą część ciasta można położyć na wierzch masy i na nią dopiero umieścić owoce, u mnie jednak wolimy, jak jest mniej ciasta, więc chowam pozostałą część ciasta do lodówki i za kolejne dwa dni, sporządzam inny deser na bazie biszkoptu.
Rozpuszczona żelatyna Galaretki Truskawki z jogurtem