Ciasto marchewkowe z dodatkiem mąki kokosowej, pyszny deser, bez cukru, bez nabiału i bez glutenu… 😋
Ciasto marchewkowo-kokosowe
Potrzebujemy :
- 400 g pulpy z marchewki 🥕 (pozostałość po soku z marchewki) lub startej na drobnych oczkach.
- 3 jajka
- 1-2 łyżki miodu 🍯
- 50 ml oleju kokosowego
- 100 ml mleka roślinnego
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g rodzynek
- 100 g mąki ryżowej
- 100 g mąki kokosowej (można wykorzystać tu wiórki pozostałe po mleku kokosowym)
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- Pół łyżeczki kardamonu
- Pół łyżeczki gałki muszkatołowej – świeżo startej
Przygotowanie :
- W misce wymieszać mąkę ryżową, kokosową, sodę, cynamon, kardamon, gałkę muszkatołową.
- W drugiej misce połączyć marchewkę, olej, miód, 3 żółtka, mleko, ocet.
- Ubić pianę z białek.
- Całą zawartość mokrych składników, przełożyć do suchych, wymieszać składniki, dodać zmielone orzechy i rodzynki, wymieszać dodać, ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać, ciasto jest dość gęste.
- Całość przekładamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 45 min w temp 180 C. Pozostawić do ostygnięcia.
- W wersji ekskluzywnej wykładamy na wierzch ciasta bitą śmietanę (koniecznie z wiejskiej śmietanki) lub serek z orzechów nerkowca 😋. Dekoracja ciasta to nasza fantazja, mogą być to świeże owoce, orzechy, gorzka czekolada albo po prostu cynamon 😋