Ciasto marchewkowe bez jajek

Ciasta marchewkowe są po prostu pyszne! Mogłabym jeść je codziennie do kawusi 🙂 Dziś ciasto marchewkowe w wersji bez jajek, alternatywa dla osób uczulonych lub na brak jajek w lodówce! Ciasto szybkie w przygotowaniu, z prostych składników, wilgotne, korzenne, słodziutkie a bez CUKRU!

Ciasto marchewkowe (bez jajek)

Potrzebujemy :

  • 150 g marchewki 🥕 (starta drobno marchewka lub pulpa z wyciśniętego soku z marchewki)
  • 2 banany 🍌
  • 3 łyżki marmolady /dżemu bez cukru! (np. prażone jabłka, powidła)
  • 50 g masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • 200 g mąki orkiszowej ekologicznej (typ 630)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Pół łyżeczki kardamonu
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Szczypta zmielonych goździków
  • Zamiast pojedynczych przypraw korzennych, możemy dodać 2 łyżeczki przyprawy do piernika ekologicznej.
  • Nasiona konopi – do dekoracji 🙂

Przygotowanie:

  • Banany rozgniatamy widelcem na tzw. paćkę.
  • Do miski wkładamy marchewkę, banany, roztopiony tłuszcz, dżem, ocet jabłkowy, mieszamy składniki, następnie dodajemy mąkę, sodę i przyprawy, mieszamy, przekładamy do foremki keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posypujemy nasionami konopi. Wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 180 C przez 40 minut.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked