Ciasta marchewkowe są po prostu pyszne! Mogłabym jeść je codziennie do kawusi 🙂 Dziś ciasto marchewkowe w wersji bez jajek, alternatywa dla osób uczulonych lub na brak jajek w lodówce! Ciasto szybkie w przygotowaniu, z prostych składników, wilgotne, korzenne, słodziutkie a bez CUKRU!
Ciasto marchewkowe (bez jajek)
Potrzebujemy :
- 150 g marchewki 🥕 (starta drobno marchewka lub pulpa z wyciśniętego soku z marchewki)
- 2 banany 🍌
- 3 łyżki marmolady /dżemu bez cukru! (np. prażone jabłka, powidła)
- 50 g masła klarowanego lub oleju kokosowego
- 200 g mąki orkiszowej ekologicznej (typ 630)
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- Pół łyżeczki kardamonu
- Szczypta gałki muszkatołowej
- Szczypta zmielonych goździków
- Zamiast pojedynczych przypraw korzennych, możemy dodać 2 łyżeczki przyprawy do piernika ekologicznej.
- Nasiona konopi – do dekoracji 🙂
Przygotowanie:
- Banany rozgniatamy widelcem na tzw. paćkę.
- Do miski wkładamy marchewkę, banany, roztopiony tłuszcz, dżem, ocet jabłkowy, mieszamy składniki, następnie dodajemy mąkę, sodę i przyprawy, mieszamy, przekładamy do foremki keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posypujemy nasionami konopi. Wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 180 C przez 40 minut.