Ciasto marchewkowe z orzechami

Pyszne i szybkie w przygotowaniu ciacho….Przekąska do pracy lub szkoły. Ciasto marchewkowe z orzechami to alternatywa dla ciastożerców :)…Zdrowa alternatywa na pyszne ciasto do kawki 🙂

Ciasto marchewkowe z orzechami

Potrzebujemy:

  • 150-200 g startej drobno marchewki – można wykorzystać tu pulpę z wyciśniętego soku z marchewki.
  • 200 g mąki orkiszowej
  • 100 g daktyli
  •  3 jajka
  • 20 g oleju kokosowego
  • Garść rodzynek 
  • Garść orzechów włoskich
  • Garść migdałów
  • Pół łyżeczki cynamonu
  • Pół łyżeczki kardamonu
  • Szczyptę mielonych goździków
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia ekologicznego
  • Wanilia

Przygotowanie:

  • Daktyle zalewamy wrzątkiem na 10 minut. Wody tyle, aby zakryła daktyle. Następnie daktyle wraz z wodą, miksujemy na gładki mus.
  • Orzechy włoskie i migdały, rozdrabniamy na mniejsze kawałki.
  • Mąkę mieszamy z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem, kardamonem, goździkami.
  • Jajka ubijamy, dodajemy mus daktylowy, rozpuszczony olej kokosowy, marchewkę, rodzynki, orzechy, wsypujemy mąkę z przyprawami, mieszamy, przelewamy do foremki keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pieczemy około 40 minut w temp. 180 C.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked