Pyszne, wilgotne ciasto dyniowe ….na ciepło znika błyskawicznie 🙂
Ciasto dyniowe z jabłkiem
Potrzebujemy:
- 250 g puree z dyni ( dynie kroimy w kostkę, wkładamy do brytfanki, pieczemy do miękkości, studzimy, miksujemy).
- 40 ml masła klarowanego (rozpuszczonego)
- 100 g mąki kukurydzianej
- 50 g mąki ryżowej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyża miodu lub 2 łyżki ksylitolu – jeśli dynia jest dość słodka można zrezygnować ze słodzika.
- 3 jajka
- Pół łyżeczki cynamonu
- skórka z cytryny ( cytrynę koniecznie odpowiednio oczyść z pestycydów, jak to zrobić zerknij TU).
- Jabłka
Przygotowanie:
- Przygotowujemy puree dyni
- Do gotowego puree dodajemy roztopione masło, żółtka jaj, miód, ocet, mieszamy składniki.
- Mąki mieszamy razem z cynamonem i sodą, dodajemy do masy dyniowej, mieszamy.
- Białka ubijamy na sztywno dodajemy do ciasta, mieszamy.
- Gotową masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Jabłka obieramy, kroimy w grubsze plastry układamy na cieście, delikatnie dociskając do ciasta, całość oprószamy cynamonem.
- Pieczemy 40 minut w 180 C