Ciasto bananowe to szybki deser do herbatki lub kawki, bardzo bananowy, bezglutenowy, bez cukru 🙂
Ciasto bananowe – chlebek bananowy
Potrzebujemy:
- 4 dojrzałe banany
- 180 g mąki kukurydzianej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- szczypta startej wanilii
- 1 łyżka miodu lub ksylitolu – opcjonalnie
Przygotowanie:
- 3 banany rozgniatamy widelcem na papkę.
- W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy olej kokosowy, miód (opcjonalnie).
- Piekarnik rozgrzewamy.
- Mąkę mieszamy z sodą, dodajemy do masy bananowej, mieszamy, dodajemy łyżkę octu, mieszamy.
- Formę (keksową) wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy 3/4 masy, do reszty dodajemy 1 łyżkę kakao, wymieszamy, wylewamy wzdłuż formy, na wierzch układamy przekrojonego banana.
- Pieczemy 40-50 minut w temp. 185 C.
2 Comments
xxx 2023-03-02 at 14:23
jak długość keksówki?
Justyna 2023-03-11 at 13:00
U mnie 26 cm /przy zastosowaniu 24 cm ciasto będzie wyższe. Pięknego dnia życzę!