Pyszne zdrowe pierniki /ciastka czekoladowo – korzenne, bardzo aromatyczne, łatwe w przygotowaniu, bez glutenu, super przekąska dla dzieci, idealne do kawki 🙂
Pierniki /Ciastka czekoladowo – korzenne bezglutenowe
Potrzebujemy:
- 100 g mąki gryczanej
- 50 g mąki ryżowej
- 50 g mąki z ciecierzycy
- około 4 łyżki miodu naturalnego lub około 7 łyżek cukru kokosowego (dopasować do własnej słodkości )
- 2 łyżki cynamonu
- 1 łyżka kardamonu
- 0,5 łyżeczki zmielonych goździków
- 0,5 łyżeczki imbiru
- 2 łyżki kakao prawdziwego
- szczypta soli kłodawskiej
- szczypta gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki sody
- 6-7 łyżek oleju kokosowego
- 2 jajka wiejskie
Przygotowanie:
- Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki, mieszamy.
- Do miksera lub blendera ,wbijamy jajka, dodajemy olej kokosowy, miksujemy.
- Do suchych składników dodajemy, masę jajeczną, miód, wyrabiamy krótko ciasto, jest lekko lepiące, (jeśli jest za bardzo rzadkie dodaj po łyżce mąki gryczanej i ryżowej) wkładamy do lodówki na około pół godziny żeby trochę stężało.
- Z ciasta robimy kulki, które następnie rozgniatamy układając na papierze do pieczenia, ja rozgniatam szklanką, którą wcześniej moczę w wodzie, ma fajny wzorek na dnie :), można użyć też do tego stempelki do ciastek ze wzorami. Jeżeli chcemy wycinać ciastka, to musimy dodać trochę więcej mąki, żeby było mniej lepiące.
Pierniczki
Wypróbuj koniecznie kruche ciastka cytrynowe – bezglutenowe