Chleb z marchewki

Świetna alternatywa dla osób, które nie mogą jeść tradycyjnego chleba, lub poprostu chcą ograniczyć go w diecie a nie potrafią zrezygnować z chleba z mąki. Oczywiście każdy smak ma inny, więc jednemu przypadnie do gustu wręcz się w nim zakocha :), a inny stwierdzi, nie to nie mój klimat. Dla mnie osobiście jest mega i bardzo mi smakuje, z powodzeniem zastępuje mi chleb np. w kanapce.

Chleb z marchewki 🥕

Potrzebujemy: ilość na dużą blachę

  • 400g startej marchewki (ja wykorzystuje tu pulpę z soku z marchewki)
  • 6 jajka
  • 6 łyżek mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • Garść słonecznika
  • Garść pestek dyni
  • Sól kłodawska do smaku

Przygotowanie :

  • Składniki łączymy ze sobą, rozsmarowujemy dokładnie i równo, na papierze do pieczenia w dużej blaszce. Najlepsze są duże blachy z piekarnika.
  • Jeśli chcemy mieć mniejszy chlebek robimy z połowy porcji.
  • Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 20-30 min w temp. 180 C.
  • Taki upieczony chlebek ładnie odstaje od brzegów. Po ostudzeniu, kroimy go w kwadraty, wkładamy do pudełka i przechowujemy w lodówce. Większą część możemy zamrozić na czarną godzinę.
  • Chlebek świetnie smakuje jako dodatek do sałatki lub na kanapkę.
  • Każdy chlebek można posypać różnymi przyprawami np. bazylią, czarnuszką, sezamem itp. dobrze jest wtedy delikatnie podociskać szpatułką.

➡️Chlebek świetnie smakuję jako dodatek do posiłku, skropiony świeżą oliwą… Pycha 😋

🍅 Sałatka pomidorowa z serem kozim.

Jajecznica z cebulą, pomidory, ogórki, papryka, kiszone buraki, chlebek z marchewki 🥕

Kanapka z awokado, rukolą, sadzonym jajkiem, pomidorem i oliwą

Kanapka z twarogiem z olejem lnianym

Kanapka z awokado, rukolą, pomidorem i czarnuszką




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked