Świetna alternatywa dla osób, które nie mogą jeść tradycyjnego chleba, lub poprostu chcą ograniczyć go w diecie a nie potrafią zrezygnować z chleba z mąki. Oczywiście każdy smak ma inny, więc jednemu przypadnie do gustu wręcz się w nim zakocha :), a inny stwierdzi, nie to nie mój klimat. Dla mnie osobiście jest mega i bardzo mi smakuje, z powodzeniem zastępuje mi chleb np. w kanapce.
Chleb z marchewki 🥕
Potrzebujemy: ilość na dużą blachę
- 400g startej marchewki (ja wykorzystuje tu pulpę z soku z marchewki)
- 6 jajka
- 6 łyżek mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka suszonego czosnku,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- Garść słonecznika
- Garść pestek dyni
- Sól kłodawska do smaku
Przygotowanie :
- Składniki łączymy ze sobą, rozsmarowujemy dokładnie i równo, na papierze do pieczenia w dużej blaszce. Najlepsze są duże blachy z piekarnika.
- Jeśli chcemy mieć mniejszy chlebek robimy z połowy porcji.
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 20-30 min w temp. 180 C.
- Taki upieczony chlebek ładnie odstaje od brzegów. Po ostudzeniu, kroimy go w kwadraty, wkładamy do pudełka i przechowujemy w lodówce. Większą część możemy zamrozić na czarną godzinę.
- Chlebek świetnie smakuje jako dodatek do sałatki lub na kanapkę.
- Każdy chlebek można posypać różnymi przyprawami np. bazylią, czarnuszką, sezamem itp. dobrze jest wtedy delikatnie podociskać szpatułką.
➡️Chlebek świetnie smakuję jako dodatek do posiłku, skropiony świeżą oliwą… Pycha 😋
🍅 Sałatka pomidorowa z serem kozim.
Jajecznica z cebulą, pomidory, ogórki, papryka, kiszone buraki, chlebek z marchewki 🥕
Kanapka z awokado, rukolą, sadzonym jajkiem, pomidorem i oliwą
Kanapka z twarogiem z olejem lnianym
Kanapka z awokado, rukolą, pomidorem i czarnuszką