Ziarna żyta to bogactwo składników odżywczych a przede wszystkim żelaza, fosforu, sodu, potasu, jodu i wapna. Poprzez wysoką zawartość fitoestrogenów obniżają ryzyko występowania nowotworów, przeciwdziała chorobie wieńcowej i osteoporozie. To również przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki .
Najważniejsza w chlebie jest mąka, to dzięki niej nasz chleb jest wartościowym posiłkiem, dlatego tak ważne jest, aby została uzyskana z niepryskanego ziarna zbóż.
Wybieram świadomie, co podaje mojej rodzinie. Używam mąki z ekologicznego polskiego gospodarstwa, warto wspierać takie miejsca, aby było ich jak najwięcej.
➡️Chleb żytni 100%
Potrzebujemy:
- 250 g zakwasu żytniego
- 250 ml wody
- 400 g mąki żytniej białej ekologicznej typ 750
- 2 garści słonecznika
- 2 garści pestek dyni
- 0,5 łyżeczki soli kłodawskiej
Przygotowanie:
- Do miski wlewamy wodę, zakwas, mąkę, 1 garść słonecznika, 1 garść pestek dyni i sól, wszytko razem wyrabiamy, krótko, najlepiej szpatułką (ciasto jest dość lepkie).
- Foremkę wyścielamy papierem do pieczenia, na dno wsypujemy garść słonecznika, przekładamy ciasto, posypujemy obficie pestkami dyni, formujemy wierzch zwilżoną wodą dłonią, lub szpatułką aby delikatnie docisnąć pestki dyni.
- Chleb w formie (wyłożony papierem do pieczenia), ustawiamy do wyrośnięcia (u mnie jest to piekarnik), i pozostawiamy na 4-5 godzin.
- Po tym czasie wyrośnięty chleb wystawiamy z piekarnika.
- Nagrzewamy piekarnik do 230 C, wkładamy chleb, obniżamy do 200 C, pieczemy 40 min.
Mieszamy sskładniki Wsypujemy slonecznik Przekładamy do formy Posypujemy pestkami dyni Delikatnie dociskamy Odstawiamy do wyrośnięcia Wyrośnięty chleb Gotowy chlebek
Wzmocnij organizm i zadbaj o pozytywną energię na każdy dzień. Produkty ekologiczne, powstałe zgodnie z naturą to najlepsze, co możesz podarować sobie i swoim bliskim.
➡️Co zawiera żyto?
- węglowodany: skrobię będącą źródłem energii oraz błonnik pokarmowy, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego,
- białka (składnik budulcowy)
- witaminy z grupy B (dbają o układ nerwowy),
- witaminę E (przeciwutleniacz)
- Ziarna żyta to bo bogactwo składników odżywczych takich jak: fosfor, wapń, sód, żelazo, potas, jod. Po co są nam potrzebne?
Fosfor
- Budulec każdej komórki bierze udział w procesach wzrostu oraz regeneracji i funkcjonowania tkanek miękkich, jak mięśnie, serce, nerki, mózg.
- Składnik DNA — jest nośnikiem informacji genetycznej.
- Jest budulcem kości i zębów.
- Uczestniczy w przewodzeniu bodźców nerwowych
- Odgrywa ważną rolę w regularnej pracy serca.
- łagodzi bóle w zapaleniu stawów.
Wapń
- Jest budulcem kości (98%).
- Zapewnia twardość zębów.
- Wykazuje działanie przeciwzapalne oraz odczulające.
- Niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania serca, mięśni i układu nerwowego
- Opóźnia zmęczenie kości
- Konieczny przy wchłanianiu witaminy B12
- Wapń potrzebny jest do skurczu mięśni, natomiast magnez do rozkurczu.
Sód
- utrzymuje równowagę Kwasowo- zasadową (płynów w organizmie)
- chroni organizm przed nadmierną utratą wody.
- utrzymuje sprawność mięśni i nerwów.
- pobudza wydzielanie potu (zabezpiecza przed udarem cieplnym).
Żelazo
- Składnik konieczny do transportu tlenu w organizmie,
- Wzmacnia system odporności organizmu na infekcje i zakażenia.
- Korzystnie wpływa na funkcjonowanie serca.
- Wpływa na pracę i rozwój mózgu, szczególnie ważne jest ono w okresie niemowlęcym, dziecięcym i dojrzewania; niewystarczająca ilość wchłoniętego żelaza u niemowląt powoduje niedorozwój umysłowy i fizyczny.
Potas
- Wspólnie z sodem jest odpowiedzialny za równowagę Kwasowo — zasadową.
- Reguluje czynności nerek.
- Reguluje wydzielanie insuliny.
- Bierze udział w przekształcaniu glukozy w glikogen.
- Reguluje kurczenie się mięśni.
- Reguluje procesy umysłowe (dostarczanie tlenu do mózgu)
- Stymuluje wydzielanie kwasu żołądkowego.
Jod
- Dba o prawidłową pracę hormonów tarczycy, jego nie dobór bardzo źle wpływa na funkcjonowanie organizmu.
- Przyśpiesza przemianę materii.
- Uspokaja w stanach zdenerwowania.
- Poprawia funkcjonowanie umysłu.
- Poprawia wygląd włosów, skóry, zębów, paznokci.
- Nadzoruje syntezę cholesterolu.
- Ułatwia spalanie nadmiaru tłuszczu.
