Chleb żytni ze słonecznikiem i pestkami dyni

Ziarna żyta to bogactwo składników odżywczych a przede wszystkim żelaza, fosforu, sodu, potasu, jodu i wapna. Poprzez wysoką zawartość fitoestrogenów obniżają ryzyko występowania nowotworów, przeciwdziała chorobie wieńcowej i osteoporozie. To również przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki .

Najważniejsza w chlebie jest mąka, to dzięki niej nasz chleb jest wartościowym posiłkiem, dlatego tak ważne jest, aby została uzyskana z niepryskanego ziarna zbóż.

Wybieram świadomie, co podaje mojej rodzinie. Używam mąki z ekologicznego polskiego gospodarstwa, warto wspierać takie miejsca, aby było ich jak najwięcej.

➡️Chleb żytni 100%

Potrzebujemy:

  • 250 g zakwasu żytniego
  • 250 ml wody
  • 400 g mąki żytniej białej ekologicznej typ 750
  • 2 garści słonecznika
  • 2 garści pestek dyni
  • 0,5 łyżeczki soli kłodawskiej

Przygotowanie:

  • Do miski wlewamy wodę, zakwas, mąkę, 1 garść słonecznika, 1 garść pestek dyni i sól, wszytko razem wyrabiamy, krótko, najlepiej szpatułką (ciasto jest dość lepkie).
  • Foremkę wyścielamy papierem do pieczenia, na dno wsypujemy garść słonecznika, przekładamy ciasto, posypujemy obficie pestkami dyni, formujemy wierzch zwilżoną wodą dłonią, lub szpatułką aby delikatnie docisnąć pestki dyni.
  • Chleb w formie (wyłożony papierem do pieczenia), ustawiamy do wyrośnięcia (u mnie jest to piekarnik), i pozostawiamy na 4-5 godzin.
  • Po tym czasie wyrośnięty chleb wystawiamy z piekarnika.
  • Nagrzewamy piekarnik do 230 C, wkładamy chleb, obniżamy do 200 C, pieczemy 40 min.

Wzmocnij organizm i zadbaj o pozytywną energię na każdy dzień. Produkty ekologiczne, powstałe zgodnie z naturą to najlepsze, co możesz podarować sobie i swoim bliskim. 

➡️Co zawiera żyto?

  • węglowodany: skrobię będącą źródłem energii oraz błonnik pokarmowy, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego,
  • białka (składnik budulcowy)
  • witaminy z grupy B (dbają o układ nerwowy),
  • witaminę E (przeciwutleniacz)
  • Ziarna żyta to bo bogactwo składników odżywczych takich jak: fosfor, wapń, sód, żelazo, potas, jod. Po co są nam potrzebne?

Fosfor

  • Budulec każdej komórki bierze udział w procesach wzrostu oraz regeneracji i funkcjonowania tkanek miękkich, jak mięśnie, serce, nerki, mózg.
  • Składnik DNA — jest nośnikiem informacji genetycznej.
  • Jest budulcem kości i zębów.
  • Uczestniczy w przewodzeniu bodźców nerwowych
  • Odgrywa ważną rolę w regularnej pracy serca.
  • łagodzi bóle w zapaleniu stawów.

Wapń

  • Jest budulcem kości (98%).
  • Zapewnia twardość zębów.
  • Wykazuje działanie przeciwzapalne oraz odczulające.
  • Niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania serca, mięśni i układu nerwowego
  • Opóźnia zmęczenie kości
  • Konieczny przy wchłanianiu witaminy B12
  • Wapń potrzebny jest do skurczu mięśni, natomiast magnez do rozkurczu.

Sód

  • utrzymuje równowagę Kwasowo- zasadową (płynów w organizmie)
  • chroni organizm przed nadmierną utratą wody. 
  • utrzymuje sprawność mięśni i nerwów.
  • pobudza wydzielanie potu (zabezpiecza przed udarem cieplnym).

Żelazo 

  • Składnik konieczny do transportu tlenu w organizmie, 
  • Wzmacnia system odporności organizmu na infekcje i zakażenia.
  • Korzystnie wpływa na funkcjonowanie serca.
  • Wpływa na pracę i rozwój mózgu, szczególnie ważne jest ono w okresie niemowlęcym, dziecięcym i dojrzewania; niewystarczająca ilość wchłoniętego żelaza u niemowląt powoduje niedorozwój umysłowy i fizyczny.

Potas

  • Wspólnie z sodem jest odpowiedzialny za równowagę Kwasowo — zasadową.
  • Reguluje czynności nerek.
  • Reguluje wydzielanie insuliny.
  • Bierze udział w przekształcaniu glukozy w glikogen.
  • Reguluje kurczenie się mięśni.
  • Reguluje procesy umysłowe (dostarczanie tlenu do mózgu)
  • Stymuluje wydzielanie kwasu żołądkowego.

Jod

  • Dba o prawidłową pracę hormonów tarczycy, jego nie dobór bardzo źle wpływa na funkcjonowanie organizmu.
  • Przyśpiesza przemianę materii.
  • Uspokaja w stanach zdenerwowania.
  • Poprawia funkcjonowanie umysłu.
  • Poprawia wygląd włosów, skóry, zębów, paznokci.
  • Nadzoruje syntezę cholesterolu.
  • Ułatwia spalanie nadmiaru tłuszczu.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked