Chleb z ziaren to chlebek życia 🙂 Jest banalnie prosty i szybki w przegotowaniu 🙂 Jedynie co potrzebujesz to dobrej jakości ziaren! Ja polecam ci moje sprawdzone źródło, które znam, które sprawdziłam i któremu wierzę…
Chleb z ziaren
Potrzebujemy :
- 150 g słonecznika
- 30 g siemienia lnianego złotego
- 10 g pestek dyni
- 100 g grubo zmielonych migdałów
- 100 g mielonego siemienia lnianego brązowego
- 150 g płatków owsianych
- 2 łyżki nasion chia
- 1 łyżeczka miodu naturalnego
- 0,5-1 łyżeczki soli kłodawskiej
- Około 350 ml wody
Przygotowanie :
- Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki, mieszamy.
- Wodę łączmy z miodem i wlewamy do ziaren, odstawiamy na pół godziny.
- Następnie przekładamy do formy keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu możemy powciskać dekoracyjnie żurawinę.
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 50 minut w 180 C.
- Chlebek po upieczeniu musi odstać kilka godzin do całkowitego wystudzenia. Dlatego najlepiej robić go wieczorem, aby na rano był gotowy lub rano, aby na wieczór go zajadać:)