Mąka orkiszowa jest rewelacyjna do wypieków chleba, placów, naleśników, czy ciast, najważniejsze jednak jest to, aby mąka, którą używamy w naszej kuchni, była zdrowa, uzyskana bez oprysków randapem.
Wybieram świadomie, co podaje mojej rodzinie. Używam mąki z ekologicznego polskiego gospodarstwa, warto wspierać takie miejsca, aby było ich jak najwięcej.
Chleb orkiszowy z żurawiną
Potrzebujemy:
- 40 g świeżych drożdży
- Pół łyżeczki miodu
- 500 ml wody przegotowanej lekko ciepłej
- 500 g mąki orkiszowej ekologicznej (typ 630)
- 1 szklanka otrębów pszennych ekologicznych
- Pół szklanki płatków owsianych ekologicznych
- Garść żurawiny (bez siarki)
- Pół łyżeczki soli kłodawskiej
- Kilka łyżek siemienia lnianego
Przygotowanie:
- Do robota kuchennego lub miski wlewamy ciepłą wodę, rozkruszamy drożdże, dodajemy pół łyżeczki miodu, 3 łyżki mąki, mieszamy razem, zostawiamy na 15 minut aż zaczyn zacznie pracować.
- Gdy zaczyn jest już gotowy, dodajemy mąkę, otręby, płatki owsiane, żurawinę, siemię lniane, sól , wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto, przekładamy do wyłożonej papierem foremki, posypujemy makiem.
- Odstawiamy do wyrośnięcia. Chleb na świeżych drożdżach szybko rośnie, trzeba uważać żeby nie wyrósł za duży, bo będzie się kruszył, u mnie max 10-15 min.
- Wkładamy do piekarnika, pieczemy około 40 min, w temp. 200 C.
- Upieczony gorący chlebek spryskujemy wodą i przykrywamy bawełnianą ściereczką (aby skórka była miękka).
Mąka orkiszowa jest rewelacyjna do wypieków, placów, naleśników, ale najważniejsze, aby mąka, którą używamy w naszej kuchni, była zdrowa, uzyskana bez oprysków randapem. Wybieram świadomie, co podaje mojej rodzinie. Używam mąki z ekologicznego polskiego gospodarstwa, warto wspierać takie miejsca, aby było ich jak najwięcej.
W wersji z suszonymi pomidorami i babką płesznik.
Potrzebujemy:
- 40 g drożdży
- Pół łyżeczki cukru
- 500 ml wody przegotowanej lekko ciepłej
- 500 g mąki orkiszowej ekologicznej (typ 630)
- 1 szklanka płatków owsianych lub otrębów pszennych ekologicznej
- Pół szklanki słonecznika
- 1 łyżka babki płesznik
- 1 łyżeczka soli kłodawskiej
- 2 łyżki suszonych pomidorów(ja mam mieszankę w składzie:suszone pomidory, bazylia, sól, czosnek)
Wykonanie jak wyżej ⬆️
Chleb orkiszowy – orzechowy
Potrzebujemy:
- 40 g drożdży
- Pół łyżeczki cukru
- 500 ml wody przegotowanej lekko ciepłej
- 500 g mąki orkiszowej ekologicznej (typ 630)
- 1 szklanka otrębów pszennych ekologicznych
- Pół szklanki orzechów zmiksowanych ( ja dodaje włoskie i migdały)
- Garść orzechów laskowych w całości
- Garść pestek dyni
- 1 łyżka babki płesznik
- 1 łyżeczka soli kłodawskiej
Przygotowanie jak wyżej ⬆️
Chleb orkiszowy w wersji z ziarnami i cząbrem
Potrzebujemy:
- 500 g mąki orkiszowej ekologicznej
- 500 ml wody przegotowanej ciepłej — niegorącej!
- 1 szklanka płatków owsianych ekologicznych
- Pół szklanki siemienia lnianego
- Pół szklanki słonecznika
- Pół szklanki pestek dyni
- 40 g drożdży + pół łyżeczki cukru na rozczyn
- 1 płaska łyżeczka soli kłodawskiej
- 2 łyżki babki płesznik
- 1 łyżka cząbru
Wykonanie jak wyżej ⬆️
Chleb w wersji z serwatką
Potrzebujemy:
- 500 g mąki orkiszowej ekologicznej (typ 1850)
- 500 ml serwatki – jak zrobić zerknij TU
- 30 g drożdży
- Pół łyżeczki cukru
- Pół łyżeczki soli
- 1 szklanka płatów owsianych lub jęczmiennych ekologicznych
- Pół szklanki otrębów
- Pół szklanki słonecznika
- 1 garść pestek dyni
- Pół łyżeczki soli kłodawskiej
Wykonanie jak wyżej ⬆️
Pięknie napisane cytuje..
Orkisz to najłaskawsze ze zbóż. Jest ciepłe, tłuste, a jednak delikatniejsze od innych. Kto je spożywa, będzie miał prawidłowe ciało i krew, pogodne usposobienie i radość serca. W jakiejkolwiek postaci człowiek będzie jadł, czy to w chlebie, czy też w innych potrawach, stanie się dobry i łagodny. A gdy ktoś jest chory, że przez swą chorobę nie może jeść, niech weźmie ziarna orkiszu i ugotuje je w wodzie, dodając tłuszczu i żółtka tak, aby lepiej smakowało. Podane choremu do zjedzenia, wyleczy go wewnętrznie.
Orkisz wzmacnia ciało, zapewnia dobrą krew i pogodne usposobienie. Pomaga przy zmęczeniu, spadku wydolności, problemach z sercem i układem krążenia, przy angina pectoris, alergiach, utrudnionej przemianie związków wapnia, przy wzmożonej podatności na infekcje, chorobach wątroby i nerek.
Działa „rozgrzewająco”, wspomaga więc krążenie, jest „tłusty”, więc przyczynia się do poprawy funkcjonowania systemu nerwowego, dzięki zawartości podstawowych aminokwasów jest „wysokowartościowy, powoduje prawidłowe trawienie i lepszą budowę tkanki mięśniowej, „zapewnia dobrą krew” i jest naturalnym środkiem znakomicie poprawiającym nastrój oddziałującym na psychikę.
Źródło
https://biobabalscy.pl/orkisz/
Dlatego w moich wypiekach króluje mąka orkiszowa!