Chlebek pyszny, szybki w przygotowaniu z prostych składników, bardzo kaloryczny (100g to około 300 kcal, jedna kromka około 100 kcal), idealny dla osób na diecie ketogenicznej, niskowęglowodanowej i bezglutenowej.
Chleb majonezowy
- 7/8 jajek
- 230 g majonezu
- 30 g mąki migdałowej
- 30 g mielonego siemienia lnianego
- 30 g mąki kokosowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Zioła : dowolne (ja dodaje czubrca)
Przygotowanie:
- Jajka wbić do miski, dodać majonez i razem zmiksować.
- Do masy jajecznej dodać mąkę migdałową, kokosową , siemię lniane, proszek do pieczenia, zioła, połączyć składniki, odstawić na 10 minut.
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciast. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 C), piec około 40 minut.