Pyszny zdrowy chlebek bezglutenowy na zakwasie, wykonany z mąki gryczanej z dodatkiem ziaren.
Chleb gryczany na zakwasie z ziarnami
Potrzebujemy:
- 400 ml aktywnego zakwasu gryczanego – jak zrobić zakwas zerknij TU
- 400 g mąki gryczanej ekologicznej
- 300 ml wody letniej
- 1 łyżeczka soli kłodawskiej
- 2 łyżki słonecznika
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki pestek dyni
Przygotowanie:
Do miski wlewamy zakwas gryczany, dodajemy wodę, mąkę, ziarna, sól, mieszamy składniki. Ciasto chlebowe przekładamy do formy keksowej (wyłożonej papierem do pieczenia), opcjonalnie możemy posypać wierzch sezamem, słonecznikiem lub makiem. Odstawiamy do wyrośnięcia. W zależności od mocy zakwasu, chlebek może rosnąć 3, 4 a nawet 10 godzin. Wyrośnięty chlebek wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200 C). Pieczemy 40 minut.
Najważniejsza w chlebie jest mąka, to dzięki niej nasz chleb jest wartościowym posiłkiem, dlatego tak ważne jest, aby została uzyskana z niepryskanego ziarna zbóż.
Wybieram świadomie, co podaje mojej rodzinie. Używam mąki z ekologicznego polskiego gospodarstwa, warto wspierać takie miejsca, aby było ich jak najwięcej.