Nie znajdziesz w żadnym sklepie, chleba tak smacznego i zdrowego! Oczywiście mówię tu o chlebie, który sam upieczesz! W chlebie najważniejsza jest mąka — z jakiego pochodzi źródła? Jeśli chcemy spożywać w dzisiejszych czasach zboże czy kasze musimy zadbać, aby pochodziły z upraw ekologicznych! W innym przypadku będziemy truli swój organizm pieczywem sklepowym, które jest zrobione z mąki wyhodowanej na glifosacie. A co robi glifosat w organizmie? Jednym słowem, to trucizna, która pomalutku NAS niszczy ! Wybór należy do nas 🙂
Chleb gryczany na suchych drożdżach z ziarnami
Potrzebujemy:
- 400 g mąki gryczanej ekologicznej (możesz zmielić kaszę gryczaną niepaloną)
- 2 łyżki nasion chia
- drożdże suszone ekologiczne 7 g
- 0,5 łyżeczki soli kłodawskiej
- 450 ml wody ciepłej
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki słonecznika
- 2 łyżki pestek dyni
- 2 łyżki siemienia lnianego
Przygotowanie:
- Do miski wsypujemy mąkę gryczaną, nasionka chia, drożdże, sól , mieszamy składniki.
- Do ciepłej wody (450ml) – niegorącej!, dodajemy łyżeczkę miodu, mieszamy do rozpuszczenia.
- Do miski z mąką wlewamy wodę z miodem, mieszamy. Do powstałej masy, dodajemy słonecznik, dynię, siemię lniane, mieszamy, odstawiamy miskę w ciepłe miejsce, aż podrośnie (około 30 minut).
- Gdy ciasto w misce podrośnie, mieszamy delikatnie i przekładamy do podłużnej formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypujemy ziarnami. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 C , wkładamy wyrośnięty chlebek, pieczemy przez 40 minut.
.