Chleb gryczany na suchych drożdżach z ziarnami

Nie znajdziesz w żadnym sklepie, chleba tak smacznego i zdrowego! Oczywiście mówię tu o chlebie, który sam upieczesz! W chlebie najważniejsza jest mąka — z jakiego pochodzi źródła? Jeśli chcemy spożywać w dzisiejszych czasach zboże czy kasze musimy zadbać, aby pochodziły z upraw ekologicznych! W innym przypadku będziemy truli swój organizm pieczywem sklepowym, które jest zrobione z mąki wyhodowanej na glifosacie. A co robi glifosat w organizmie? Jednym słowem, to trucizna, która pomalutku NAS niszczy ! Wybór należy do nas 🙂

Chleb gryczany na suchych drożdżach z ziarnami

Potrzebujemy:

  • 400 g mąki gryczanej ekologicznej (możesz zmielić kaszę gryczaną niepaloną)
  • 2 łyżki nasion chia
  • drożdże suszone ekologiczne 7 g
  • 0,5 łyżeczki soli kłodawskiej
  • 450 ml wody ciepłej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki słonecznika
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki siemienia lnianego

Przygotowanie:

  • Do miski wsypujemy mąkę gryczaną, nasionka chia, drożdże, sól , mieszamy składniki.
  • Do ciepłej wody (450ml) – niegorącej!, dodajemy łyżeczkę miodu, mieszamy do rozpuszczenia.
  • Do miski z mąką wlewamy wodę z miodem, mieszamy. Do powstałej masy, dodajemy słonecznik, dynię, siemię lniane, mieszamy, odstawiamy miskę w ciepłe miejsce, aż podrośnie (około 30 minut).
  • Gdy ciasto w misce podrośnie, mieszamy delikatnie i przekładamy do podłużnej formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypujemy ziarnami. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 200 C , wkładamy wyrośnięty chlebek, pieczemy przez 40 minut.

.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked