Kolorowe carry z warzyw i ciecierzycy podane z brązowym ryżem carry… Danie bardzo aromatyczne, sycące, a moc kurkumy, carry, chili, dodaje potrawie mocy i wzmacnia nas od środka…
Carry warzywne z ciecierzycą i brązowym ryżem
Potrzebujemy:
- Około 2 szklanek ugotowanej wcześniej ciecierzycy.
- 2 cebule
- pół pora
- 2 papryki (żółta i czerwona)
- 2-3 ząbki czosnku
- imbir (ilość według gustu, ja daję dużo 🙂
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 2 łyżki pasty carry Z DOBRYM SKŁADEM (szalotka, trawa cytrynowa, chili, czosnek, sól, kolendra, galangal, kminek, biały pieprz.)
- Olej kokosowy
- Ryż brązowy
- 1 łyżeczka carry
- 1 łyżeczka kurkumy
- Czarny pieprz
- Oliwa
Przygotowanie:
- Dzień wcześniej ciecierzycę płuczemy i zalewamy wodą, zostawiamy na całą noc. Rano ciecierzycę przepłukujemy w świeżej wodzie, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.
- 250 g ryżu brązowego przepłukujemy. Do garnka wlewamy 500 ml wody, zagotowujemy, wrzucamy ryż, gotujemy na małym ogniu przez 35 minut, wyłączamy i zostawiamy, nie odkrywając pokrywki, na następne 10 minut, aby ryż doszedł.
- Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy kawałek startego imbiru, rozgnieciony czosnek, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojonego pora, dusimy chwilę razem, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, dusimy chwilę razem. Następnie do warzyw dodajemy ciecierzycę, przecier pomidorowy, pastę carry, mieszamy i dusimy razem około 20 minut.
- W garnku wlewamy 2 łyżki oliwy, rozgrzewamy, dodajemy ugotowany wcześniej ryż, dodajemy kurkumę, carry, pieprz czarny i sól kłodawską, mieszamy do połączenia się smaków.
- Na talerz wykładamy aromatyczny ryż carry, obok kolorowe carry z ciecierzycą. 😋