Bułeczki orkiszowo-żytnie

Co jest najważniejsze w takim przepisie?
Taka bułeczka musi być wykonana z dobrego składnika, jakim jest mąka! To ona decyduje czy te bułeczki będą dla nas zdrowe, czy nie! Mąka, którą chcemy używać w naszej kuchni, musi pochodzić ze zboża NIEPRYSKANEGO! Bez oprysków RANDAPEM! Jeśli nie mamy dostępu do takiej mąki ekologicznej, lepiej zrezygnować z mąki niż podawać dzieciom wypieki z chemią! Chemia z oprysków nie znika, odkłada się z po każdym spożyciu w organizmie, powodując wcześniej czy później różnego rodzaju schorzenia. Dlatego zastanówmy się, MY RODZICE! Co jest dla NAS ważne!

Wiem co jem…

Orkisz uznawany za energię życia, spożywany wzmacnia nasze ciało, pomaga przy zmęczeniu, spadku wydolności, problemach z sercem i układem krążenia, alergiach, utrudnionej przemianie związków wapnia, przy wzmożonej podatności na infekcje, chorobach wątroby i nerek, wzmacnia system nerwowy. 

Ponadto:

  • Orkisz zawiera duże ilości białek, a w porównaniu z innymi zbożami, białko występujące w orkiszu jest lepiej przyswajane i ma wyższą wartość biologiczną.
  • Obniża poziom cholesterolu we krwi.
  • Jest źródłem kwasu krzemowego i rzadko występującego w żywności rodanidu – związku o działaniu antybiotycznym i przeciwnowotworowym.
  • Działa jak antybiotyk i stymuluje nasz układ odpornościowy.
  • Witaminy A, E, K, z grupy B – ryboflawiny, niacyny i tiaminy
  • zawiera 56% skrobi, 11,6% białka, 2,7% tłuszczu i 2% składników mineralnych (mangan, fosfor, magnez, cynk, żelazo, potas, miedź i selen).
  • Bardzo ważne, jest występowanie zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych, znanych z korzystnego wpływu na układ krążenia.

Bułeczki orkiszowo-żytnie

Potrzebujemy:

  • 375 g mąki orkiszowej białej ekologicznej
  • 125 g mąki żytniej ekologicznej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 200-250 ml ciepłej wody
  • Łyżeczka miodu lub szczypta cukru do ruszenia drożdży
  • 1 łyżeczka soli kłodawskiej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 jajko do smarowania bułeczek

Przygotowanie:

  • Robimy zaczyn. Do wysokiego kubka wlewamy ciepłą wodę, dodajemy miód lub szczyptę cukru, pokruszone drożdże, dodajemy 3 łyżki mąki orkiszowej, mieszamy, zakrywamy suchą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
  • Do miski lub robota kuchennego, wsypujemy przesianą mąkę orkiszową i żytnią, sól, oliwę i gotowy wyrośnięty zaczyn drożdżowy.
  • Ciasto wyrabiamy aż będzie elastyczne, jednolite i lekko lepiące. Takie wyrobione ciasto zostawiamy w misce, przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około godzinę.
  • Z gotowego ciasta formujemy bułeczki, w zależności od wielkości wyjdzie nam 6-8 bułeczek. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia (około pół godziny).
  • Wyrośnięte bułeczki nacinamy ostrym nożem, smarujemy rozmąconym jajkiem.
  • Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 25-30 minut do pełnego zrumienienia w temperaturze 180 C.

Bułeczki z roszponką serem kozim, jajkiem, papryką 🙂




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked