Budyniowy zawrót głowy…Fajny pomysł na pyszny deser lub kolację, nie tylko dla małych dzieci, gwarantuję, że skusi się nie jeden dorosły 🙂
Budyń ryżowy
Potrzebujemy:
- Około 500 g ryżu białego gotowanego (basmatii/jaśminowy)
- Około 300-400 ml mleka roślinnego (migdałowe, owsiane, z nasion konopi) – jak zrobić zerknij TU
- 1-2 banany
- 1-2 łyżki miodu naturalnego
- Wanilia
- Jeśli chcemy zrobić budyń czekoladowy, to dodajemy dodatkowo: 3 łyżki kakao ekologiczne.
Przygotowanie:
Do miksera wkładamy świeżo ugotowany ryż, wlewamy mleko – ilość należy dopasować do konsystencji, która nam pasuje), dodajemy banana, wanilię, miód, (jeśli robimy budyń czekoladowy, wsypujemy jeszcze kakao). Wszystkie składniki porządnie miksujemy, kilkakrotnie na gładki krem. Gotowy budyń rozlewamy do pucharków, dodajemy owoce i gotowe!
Wypróbuj również przepisu na budyń jaglany 🙂