Biały ser jest znakomitym źródłem pełnowartościowego białka, którego nasz organizm potrzebuje, by móc prawidłowo funkcjonować. Poza tym zawiera wiele aminokwasów, których organizm nie jest w stanie samemu wytworzyć, w związku z tym trzeba je dostarczyć wraz z pokarmem. Biały ser zawiera witaminę A, D, E, witaminy z grupy B.
Większość nabiału robię sama, dlaczego..? Bo nie ufam marketowemu! Przekonałam się na sobie i swojej rodzinie, że sklepowy nabiał bardziej szkodzi niż daje cokolwiek wartościowego,
Sery dostępne w polskich sklepach niestety niewiele ma wspólnego z produktami, które wytwarza się tradycyjnymi metodami i nie znajdziemy w nich większości witamin, które wcześniej wymieniłam, ale za to dostarczą nam niepotrzebnych i szkodzących dodatków, które po trochę niszczą nam organizm, a najbardziej organizm dziecka np. przepełnione cukrem jogurciki lub sery żółte naszpikowane konserwantami.
Dlatego ja dbam o moją rodzinę 🙂
Biały ser jak zrobić ?
- Zsiadłe mleko stawiamy na kuchence na bardzo malutkim podgrzewaniu (u mnie w skali grzania od 1 do 9, włączam na poziom 3 lub 4).
- Podgrzewamy, aż zacznie się tworzyć skrzep i oddzielać serwatka,(należy uważać, aby nie przegrzać mleka, bo ser będzie suchy).
- Przelewamy całą zawartość przez pieluchę tetrową, wyciskamy i gotowe, mamy pyszny biały serek.
- Pozostały płyn po wyciśnięciu sera to, pyszna pożywna serwatka.
Wartości odżywcze (100 g białego sera półtłustego)
Energia (kcal) | 133 kcal |
Energia (kj) | 555 kj |
Białko | 18.7 g |
Tłuszcz | 4.7 g |
Węglowodany ogółem | 3.7 g |
Błonnik pokarmowy | 0 g |
Cholesterol | 17 mg |
Woda | 72.1 g |
Białko zwierzęce | 18.7 g |
Sód | 44 mg |
Potas | 113 mg |
Wapń | 94 mg |
Fosfor | 227 mg |
Magnez | 9 mg |
Żelazo | 0.2 mg |
Cynk | 0.92 mg |
Miedź | 0.02 mg |
Mangan | 0.02 mg |
Jod | 3.7 μg |
Witamina A | 39 μg |
Retinol | 34 μg |
Beta-karoten | 29 μg |
Witamina D | 0.09 μg |
Witamina E | 0.08 mg |
Tiamina | 0.03 mg |
Ryboflawina | 0.45 mg |
Niacyna | 0.18 mg |
Witamina B6 | 0.09 mg |
Foliany | 27 μg |
Witamina B12 | 0.8 μg |
Witamina C | 0 mg |