Barszcz z czerwonych buraków to tradycja….nic dodać, nic ująć …Jak dla mnie, najlepszy w wydaniu czystym na warzywach i zakwasie z buraków.
Potrzebujemy:
- 1-1,5 kg czerwonych buraków
- 4 marchewki
- 1 duża pietruszka
- pół selera
- 1 por
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku + 2 ząbki na koniec
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka lubczyku
- 1 liść laurowy
- 4 ziele angielskie
- 4 ziarenek pieprzu czarnego
- pół łyżeczki kminku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 słoik zakwasu z buraków kiszonych jak zrobić zerknij TU
- 4-5 suszone grzyby
- sól i pieprz.
- 3 l wody
Przygotowanie:
- Do dużego garnka wlewamy 3 litry wody.
- Warzywa (buraki, marchew, pietruszkę, seler, por, cebulę, czosnek) myjemy, obieramy, kroimy na 3-4 części i wkładamy do garnka z wodą, dodajemy lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, suszone grzyby, kminek, wędzoną paprykę, sól (1 łyżeczkę), gotujemy około 30 min. Po tym czasie, wlewamy zakwas z kiszonych buraków (wraz z burakami), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (około 2 szt).
- Gotowy barszczyk przecedzamy, dosmaczamy solą i pieprzem, dodajemy majeranek.
- Podajemy z uszkami lub pierogami z kapustą