Pyszny zielony soczek na wzmocnienie! Sok ze świeżego szpinaku, kiwi i jabłek z dodatkiem spiruliny
Sok szpinak, kiwi, jabłko
Potrzebujemy: (na około 800 ml soku)
- Szpinak świeży 200 g
- Kiwi 4 szt
- Jabłka 5 szt
- 1 łyżeczka spiruliny na szklankę soku
Przygotowanie:
Ze składników wycisnąć sok, w wyciskarce wolnoobrotowej, dodać spirulinę, wymieszać…Pycha
A dlaczego spirulina ?
✔️Spirulina (algi morskie) podobnie jak i chlorella zakwalifikowane są do najbardziej wartościowych Superfood w pożywieniu człowieka. Składniki są bardzo odżywcze i łatwo przyswajalne a przede wszystkim całkowicie naturalne! Występujące w algach białko stanowi świetne uzupełnienie diety dla osób ograniczających spożycie produktów mięsnych i białka mlecznego np. wegetarian.
✔️A więc co w sobie ma spirulina ?
- białko – kompletne białko, zawierające wszystkie niezbędne aminokwasy
- węglowodany
- niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – m.in. kwas gamma-linolenowy (GLA), czyli kwasy tłuszczowe występujące naturalnie w mleku kobiecym, nasionach wiesiołka i czarnej porzeczki. spirulina jest najbogatszym, znanym obecnie źródłem GLA w diecie człowieka. Obecnie prowadzone badania naukowe stwierdzają bardzo skuteczne działanie kwasu γ-linolenowego w zapobieganiu i leczeniu wielu chorób m.in.: atopowego zapalenia skóry, cukrzycy, chorób układu krwionośnego, nowotworów i reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS).
- witaminy – niezwykle bogate źródło wielu witamin (A, B1, B2, B3, B6, B7, B9, C, E)
- minerały – bogate źródło m.in. żelaza, potasu, cynku, fosforu, magnezu, sodu, manganu, wapnia.
- fitoskładniki – czyli chlorofil, c-fikocyjanina, zeaksantyna i luteina – które dbają o nasze oczy.
- Występująca w algach fenyloalanina, hamuje odczucia głodu – polecana w dietach odchudzających.
- Źródło β-karotenu – ochrona antyoksydacyjna organizmu
- Wykazuje działanie przeciwalergiczne, przeciwnowotworowe, obniżające stężenie cholesterolu,
Źródło: https://www.spirulina.pl/