Pyszny soczek na dobry początek pięknego dnia…Sok z buraka, winogrona i jabłek…to moc i energia!
Potrzebujemy:
- 1 burak
- 2 jabłka 🍏
- winogron 🍇 kiść
- 0,5 łyżeczki oleju z czarnuszki
Przygotowanie:
Wszystkie składniki przepuszczamy przez wyciskarkę wolnoobrotową. Do gotowego soku, dodajemy olej z czarnuszki.
A dlaczego czarnuszka? Bo to cudowna roślinka, która robi cuda w naszym organizmie.. Poczytaj TU
Smacznego!
JEST MOC!
Krótko o ich wspaniałości… Dlaczego powinniśmy pić z nich świeży sok?
Buraki
- Posiadają działanie przeciwkaszlowe, silnie grzybobójcze, łagodzą ból gardła, pomaga zwalczyć objawy przeziębienia i grypy,
- burak ćwikłowy przyspiesza rozkład kwasu żołądkowego, poprawia trawienie białek i wchłanianie aminokwasów,
- Duża zawartość żelaza, wyciąga ludzi z anemii.
- Redukuje ciśnienie krwi (Dzięki wysokiej zawartości potasu i magnezu burak jest bardzo pożyteczny w zapobieganiu i leczeniu nadciśnienia i innych chorób układu sercowo-naczyniowego, skutecznie obniża ciśnienie tętnicze, zapobiega chorobom serca.
Przywraca równowagę kwasowo-zasadową organizmu.
Burak ćwikłowy łagodzi nieprzyjemne objawy menopauzy. - Opóźnia przedwczesny proces starzenia.
- Zapobiega zwapnieniu naczyń krwionośnych.
- Wzmacnia system immunologiczny.
- Leczy choroby wątroby, nerek.
- Reguluje cholesterol.
- Zapobiega osteoporozie.
- Zapobiegają bólom kręgosłupa i zapaleniu korzonków.
- Buraki regulują zaburzenia cyklu miesiączkowego.
- Zapobiegają upławom, zapaleniu szyjki macicy.
- Poprawiają kondycję włosów i paznokci.
- Oczyszcza organizm poprzez eliminację mocznika z organizmu,
usuwa szkodliwe drobnoustroje — blokuje ich zdolność przylepiania się do tkanek. - Obniża poziom cholesterolu,
- Przeciwdziała miażdżycy,
- Hamuje procesy gnilne w jelitach.
- Wysoką zawartość błonnika, który nie ma sobie równych dla wszystkich zmagających się z nadwagą (daje uczucie sytości),
- Przyśpiesza przemianę materii.
- Wspomaga leczenie otyłości – redukcja tkanki tłuszczowej.
- Witaminy A, C, E i K, witaminy z grupy B
- Pierwiastki: żelazo, potas (tylko 2 buraki to aż 528 mg potasu !), magnez, wapń, fosfor, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, sód, mangan, kobalt, oraz bardzo rzadkie pierwiastki jak rubid i cez
- Ponadto zawierają cukry, białka, bioflawonidy, karoten, betaninę, mnóstwo kwasu foliowego, kwas jabłkowy, cytrynowy, szczawiowy, nikotynowy, antocyjany.
- Buraki są niskokaloryczne, 100 g zawiera tylko 38 kcal.
Jabłka
- Źródło witaminy C, E, K, witamin z grupy B (kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina) oraz beta-karotenu oraz minerałów:
wapń, żelazo, magnez, sód, potas, fosfor oraz cynk. - Jabłko to bomba fitozwiązków: zawiera polifenole, karotenoidy, flawonoidy, które wykazują aktywność antyoksydacyjną, antynowotworową, przeciw miażdżycową , oczyszczającą i obniżającą ciśnienie krwi.
- Przeciwutleniacze zawarte w jabłkach zwalczają nam wolne rodniki.
- Najlepiej zjadać je razem ze skórką, ponieważ tam znajdują się najwięcej witaminki C i większość błonnika a do tego jeszcze są tam ochronne związki fitochemiczne, które mogą pomóc w hamowaniu reprodukcji komórek nowotworowych.
- Zawarte w jabłkach składniki odżywcze działają ochronnie na układ trawienny, chronią go przed stresem oksydacyjnym, alkalizują organizm i wyrównują poziom pH.
- Wysoka zawartość pektyn w miąższu pozwala na usuwanie z organizmu substancji kancerogennych– czyli takich substancji, które mogą wywoływać w organizmie powstawanie nowotworów.
- Posiada niski indeks glikemiczny.
- Jabłka są kopalnią błonnika i pektyn. Błonnik poprawia perystaltykę jelit i likwiduje zaparcia. Pektyny sprzyjają obniżeniu ciśnienia krwi i dają uczucie sytości.
Winogron
- Bogate źródło witaminy C — dba o nasz układ odpornościowy.
- Bogate źródło witaminy A — dba o nasze oczy.
- Źródło witamin z grupy B ( B1,PP,B2) – które działają na cały nasz organizm!
- Źródło magnezu i chloru, który reguluje pracę układu nerwowego,
- Bogate źródło żelaza – wyciąga ludzi z anemii.
- Źródło jodu — dba o naszą tarczyce
- Wysoka zawartość potasu, przez co pięknie reguluje nam ciśnienie krwi w organizmie.
- Źródło kwasów organicznych, które działają moczopędnie: cytrynowego, mrówkowego, jabłkowego, winowego.
- Niezwykła moc związków polifenolowych (skórkach i pestkach winogron), głównie resweratrol i procyjanidyny — naturalne przeciwutleniacze! Wymiatają wolne rodniki!! Resweratrol ma dodatkowo działanie przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne.