Sok z buraka, winogrona, jabłek

Pyszny soczek na dobry początek pięknego dnia…Sok z buraka, winogrona i jabłek…to moc i energia!

Potrzebujemy:

  • 1 burak
  • 2 jabłka 🍏
  • winogron 🍇 kiść
  • 0,5 łyżeczki oleju z czarnuszki

Przygotowanie:

Wszystkie składniki przepuszczamy przez wyciskarkę wolnoobrotową. Do gotowego soku, dodajemy olej z czarnuszki.

A dlaczego czarnuszka? Bo to cudowna roślinka, która robi cuda w naszym organizmie.. Poczytaj TU

Smacznego!

JEST MOC!

Krótko o ich wspaniałości… Dlaczego powinniśmy pić z nich świeży sok?

Buraki

  • Posiadają działanie przeciwkaszlowe, silnie grzybobójcze, łagodzą ból gardła, pomaga zwalczyć objawy przeziębienia i grypy,
  • burak ćwikłowy przyspiesza rozkład kwasu żołądkowego, poprawia trawienie białek i wchłanianie aminokwasów,
  • Duża zawartość żelaza, wyciąga ludzi z anemii.
  • Redukuje ciśnienie krwi (Dzięki wysokiej zawartości potasu i magnezu burak jest bardzo pożyteczny w zapobieganiu i leczeniu nadciśnienia i innych chorób układu sercowo-naczyniowego, skutecznie obniża ciśnienie tętnicze, zapobiega chorobom serca.
    Przywraca równowagę kwasowo-zasadową organizmu.
    Burak ćwikłowy łagodzi nieprzyjemne objawy menopauzy.
  • Opóźnia przedwczesny proces starzenia.
  • Zapobiega zwapnieniu naczyń krwionośnych.
  • Wzmacnia system immunologiczny.
  • Leczy choroby wątroby, nerek.
  • Reguluje cholesterol.
  • Zapobiega osteoporozie.
  • Zapobiegają bólom kręgosłupa i zapaleniu korzonków.
  • Buraki regulują zaburzenia cyklu miesiączkowego.
  • Zapobiegają upławom, zapaleniu szyjki macicy.
  • Poprawiają kondycję włosów i paznokci.
  • Oczyszcza organizm poprzez eliminację mocznika z organizmu,
    usuwa szkodliwe drobnoustroje — blokuje ich zdolność przylepiania się do tkanek.
  • Obniża poziom cholesterolu,
  • Przeciwdziała miażdżycy,
  • Hamuje procesy gnilne w jelitach.
  • Wysoką zawartość błonnika, który nie ma sobie równych dla wszystkich zmagających się z nadwagą (daje uczucie sytości),
  • Przyśpiesza przemianę materii.
  • Wspomaga leczenie otyłości – redukcja tkanki tłuszczowej.
  • Witaminy A, C, E i K, witaminy z grupy B
  • Pierwiastki: żelazo, potas (tylko 2 buraki to aż 528 mg potasu !), magnez, wapń, fosfor, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, sód, mangan, kobalt, oraz bardzo rzadkie pierwiastki jak rubid i cez
  • Ponadto zawierają cukry, białka, bioflawonidy, karoten, betaninę, mnóstwo kwasu foliowego, kwas jabłkowy, cytrynowy, szczawiowy, nikotynowy, antocyjany.
  • Buraki są niskokaloryczne, 100 g zawiera tylko 38 kcal.

Jabłka

  • Źródło witaminy C, E, K, witamin z grupy B (kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina) oraz beta-karotenu  oraz minerałów:
    wapń, żelazo, magnez, sód, potas, fosfor oraz cynk.
  • Jabłko to bomba fitozwiązków: zawiera polifenole, karotenoidy, flawonoidy, które wykazują aktywność antyoksydacyjną, antynowotworową, przeciw miażdżycową , oczyszczającą i obniżającą ciśnienie krwi.
  • Przeciwutleniacze zawarte w jabłkach zwalczają nam wolne rodniki.
  • Najlepiej zjadać je razem ze skórką, ponieważ tam znajdują się najwięcej witaminki C i większość błonnika a do tego jeszcze są tam ochronne związki fitochemiczne, które mogą pomóc w hamowaniu reprodukcji komórek nowotworowych.
  • Zawarte w jabłkach składniki odżywcze działają ochronnie na układ trawienny, chronią go przed stresem oksydacyjnym, alkalizują organizm i wyrównują poziom pH.
  •  Wysoka zawartość pektyn w miąższu pozwala na usuwanie z organizmu substancji kancerogennych– czyli takich substancji, które mogą wywoływać w organizmie powstawanie nowotworów.
  • Posiada niski indeks glikemiczny.
  • Jabłka są kopalnią błonnika i pektyn. Błonnik poprawia perystaltykę jelit i likwiduje zaparcia. Pektyny sprzyjają obniżeniu ciśnienia krwi i dają uczucie sytości.

Winogron

  • Bogate źródło witaminy C — dba o nasz układ odpornościowy.
  • Bogate źródło witaminy A — dba o nasze oczy.
  • Źródło witamin z grupy B ( B1,PP,B2) – które działają na cały nasz organizm!
  • Źródło magnezu i chloru, który reguluje pracę układu nerwowego,
  • Bogate źródło żelaza – wyciąga ludzi z anemii.
  • Źródło jodu — dba o naszą tarczyce
  • Wysoka zawartość potasu, przez co pięknie reguluje nam ciśnienie krwi w  organizmie.
  • Źródło kwasów organicznych, które działają moczopędnie: cytrynowego, mrówkowego, jabłkowego, winowego.
  • Niezwykła moc związków polifenolowych (skórkach i pestkach winogron), głównie resweratrol i procyjanidyny — naturalne przeciwutleniacze! Wymiatają wolne rodniki!! Resweratrol ma dodatkowo działanie przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne.
Korzystajmy z naszych pysznych winogron w sezonie jak najwięcej !!



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked