Kapusta kiszona – królowa kiszonek

Kapusta kiszona to produkt po prostu doskonały a do tego smaczny i wartościowy. Można ją przygotować na wiele różnych sposobów, a nawet spożywać na kanapkach. W naszym domu często jest spożywana w okresie przeziębieniowym, a już na pewno, kiedy dopadnie nasz choróbsko, wtedy kanapeczki z czosnkiem i kiszoną kapustą są rewelacyjne w kuracji — antybiotyk + probiotyk + witamina C – i wszystko naturalne!

Kiszonki są zdrowe, to wiadomo już od 1737 roku, kawał czasu, informacji na ten temat w książkach w internecie jest mnóstwo, można byłoby przytoczyć całą dokumentację. Ale wśród kiszonek kapusta wyróżnia się najbardziej. Oprócz dużej ilości błonnika i cennych bakterii kwasu mlekowego, dostarcza nam wielu witamin (witaminę C, witaminy z grupy B oraz witaminę E, składniki mineralne (mangan, cynk, wapń, potas), kwas foliowy i dużo ważnych glukozynolanów, które wykazują dużą aktywność przeciwbakteryjną i przeciwnowotworową, przeciwdziałają rozwojowi raka piersi, prostaty, płuc i żołądka). Dla osób, które chcą lub muszą dbać o linie, kapusta jest idealnym produktem, ponieważ jest bardziej przyswajalna od kapusty świeżej, a przy tym zawiera nie wiele kalorii (17 kcal na 100 g).

Kapustkę możemy samodzielnie zakisić w domu. I wcale nie wymaga to od nas, aż tak dużo wysiłku.

Kiszona kapusta domowa

  • Pół główki kapusty białej szatkujemy na drobno, wrzucamy do miski, dodajemy jedną łyżeczkę soli kamiennej nie jodowanej (najlepsza nasza sól kłodawska), mieszamy i zostawiamy na godzinę do puszczenia soku.
  • Wkładamy do jednego lub dwóch słoików litrowych w zależności od ilości kapusty i mocno ubijamy (lub w garnku kamiennym) lekko zakrywamy pokrywką, nie musimy zakręcać, odstawiamy, powtarzamy tę czynność ok. trzech razy, kolejne 3-4 dni ubijamy raz dziennie na wierzchu powinien być sok.
  • Po pięciu dniach kapustka jest gotowa pyszna i krucha. Zakręcamy słoik i wstawiamy do lodówki, wykorzystujemy w ciągu 3 tyg.
  • Taka domowa kapusta kiszona jest rewelacyjna do zupki, surówki, na kanapkę.

Tak samo robimy kapustę czerwoną – jest rewelacyjna do surówek.

Gorzej z naszym czasem, bo ciągle jesteśmy zabiegani, i najprościej nie mamy na to czasu! Bo i z dziećmi trzeba czas spędzić i z mężem od czasu do czasu, a nie po pracy zamykać się w kuchni. Więc jak już nie znajdziecie na to czasu to łatwością, można kupić taką kapustkę w każdym sklepie spożywczym, tylko ważne, aby była to kapusta kiszona, a nie kwaszona.

Kapusta, aby była ukiszona, musi się kisić przez co najmniej dwa tygodnie. Jeśli robimy ją w małych ilościach np. w litrowych słoikach, to już po tygodniu kapustka jest dobra. Nie powinno się przyśpieszać fermentacji. Niestety wielu sprzedawców dla swoich zysków przyśpiesza ten proces i dodaje do kapusty E składniki , dzięki którym kapusta jest gotowa do spożycia, ( kwas octowy i mlekowy oraz konserwanty np. kwas askorbinowy (E 300). Takie kiszonki lepiej omijać z daleka. Sklepowa kiszonka nie zmienia swojego koloru, jest po prostu biała, natomiast naturalna kiszonka pracuje cały czas, im bardziej ukiszona tym kolor zmienia się na bardziej żółty, Najlepiej jest kupować kapustę kiszoną w sklepie Eko lub u sprawdzonego gospodarza.

Informacje: Przysmaki z kapusty kiszonej, Zdrowa żywność.

Kanapką z pastą ze słonecznika, kiszoną kapustą i rzodkiewką. 

Koniecznie spróbujcie ją w wersji z kurkumą 🙂

Kiszona kapusta z kurkumą

Potrzebujemy:

  • Biała kapusta (około 1 główki)
  • Kurkuma (około 1 płaska łyżeczka)
  • Sól kłodawska (około 1 łyżka)

Przygotowanie:

  • Białą kapustę szatkujemy drobno, dodajemy sól, ugniatamy (najlepiej ręką), zostawiamy na godzinę .
  • Po godzinie dodajemy kurkumę, ponownie całość ugniatamy, aby było dużo soku, jeżeli jest mało słona dodajemy jeszcze trochę soli.
  • Przekładamy do litrowych słoików, dokładnie ugniatając, ręką lub drewnianym tłuczkiem, aby na powierzchni było jak najwięcej soku, następnie słoik zakrywamy pokrywką i odstawiamy.
  • Przez następne 4-5 dni codziennie ugniatamy wierzch słoika, aby na wierzchu był sok.
  • Po pięciu dniach kapustka jest gotowa pyszna i krucha. Zakręcamy słoik i wstawiamy do lodówki, wykorzystujemy w ciągu 3 tyg.

Przepisy na zdrowe koktajle bogate w składniki mineralne

Eliksir witaminowy

  • 50 ml soku z kiszonej kapusty
  • 50 ml soku z czerwonego buraka
  • 80 ml soku z ananasa
  • 1 łyżeczka miodu
  1. Wszystkie składniki umieścić w shakerze, potrząsać energicznie kilka razy i wlać do wysokiej szklanki.

Koktajl energetyczny

  • 1 banan
  • 50 ml soku z kiszonej kapusty
  • 50 ml soku z marchewki
  • 50 ml soku z jabłka
  1. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, wlać do wysokiej szklanki.

Zapraszam również na sprawdzone zdrowe przepisy z udziałem kiszonej kapusty 

Zdrowa miłość do kiszonek 

Kiszona kapusta z ciecierzycą 

Pierogi z kapustą i pieczarkami.

Kapusta kiszona z grzybami.

Paszteciki z kiszoną kapustą.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked