Mój bigos świąteczny 🙂 Wegetariański szybki, bardzo prosty i pyszny!
Bigos z grzybami
Potrzebujemy:
3 kg kapusty kiszonej (niekwaszonej)
4 cebule
3-4 garście grzybów suszonych
50-100 ml oleju rzepakowego ciemnego, ale nie sklepowy tylko z rolnictwa ekologicznego
5 ziarenek ziela angielskiego
10 ziarenek pieprzu czarnego
2 liście laurowe
lubczyk
Sól i pieprz
Przygotowanie:
Kapustę pokroić, włożyć do dużego garnka i gotować 20 minut. Następnie odlać wodę i odcedzić. Kapustę gotujemy jeśli jest bardzo kwaśna, jeśli nie jest, możemy pominąć ten etap.
Grzyby dokładnie wypłukać, włożyć do osobnego garnuszka i gotować ok. 30 minut.
W dużym garnku rozpuszczamy 1-2 łyżki tłuszczu, dodajemy pokrojoną w dużą kostkę cebulę, sól i pieprz, podsmażamy na rumiano.
Do cebuli dodajemy kapustę, zalewamy świeżą wodą ok. 500 l, dodajemy ugotowane grzyby, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, pieprz, sól, gotować do miękkości, podlewając od czasu do czasu wodą, aby się nie przypaliła. Gdy kapusta jest miękka, dodajemy olej, mieszamy, doprawiamy.
Kobieta i dziewczynka, matka, siostra, żona, pasjonatka zdrowego odżywiania, dietetyk, miłośniczka NATURY i ekologii, fajna babka, która nie zawsze wszystko wie, ale zawsze chce wiedzieć więcej :) Marzycielka, ale stąpająca twardo po ziemi... Bolesne doświadczenia nauczyły mnie kochać, najbardziej jak się da, wybaczać krzywdy i cieszyć się z każdego dnia jakby to miał być dzień ostatni, cieszyć się każdą mi bliską osobą tu i teraz…Zadowolona z życia, mimo potknięć... Pamiętajmy sami piszemy sobie scenariusz życia – uważaj, o czym marzysz…Bo marzenia się spełniają…