Barszczyk

Barszcz z czerwonych buraków to tradycja….nic dodać, nic ująć …Jak dla mnie, najlepszy w wydaniu czystym na warzywach i zakwasie z buraków.

Potrzebujemy:

  • 1-1,5 kg czerwonych buraków
  • 4 marchewki
  • 1 duża pietruszka 
  • pół selera
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku + 2 ząbki na koniec
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziele angielskie
  • 4 ziarenek pieprzu czarnego
  • pół łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 słoik zakwasu z buraków kiszonych jak zrobić zerknij TU
  • 4-5 suszone grzyby 
  • sól i pieprz. 
  • 3 l wody 

Przygotowanie:

  • Do dużego garnka wlewamy 3 litry wody.
  • Warzywa (buraki, marchew, pietruszkę, seler, por, cebulę, czosnek) myjemy, obieramy, kroimy na 3-4 części i wkładamy do garnka z wodą, dodajemy lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, suszone grzyby, kminek, wędzoną paprykę, sól (1 łyżeczkę), gotujemy około 30 min. Po tym czasie, wlewamy zakwas z kiszonych buraków (wraz z burakami), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (około 2 szt).
  • Gotowy barszczyk przecedzamy, dosmaczamy solą i pieprzem, dodajemy majeranek. 
  • Podajemy z uszkami lub pierogami z kapustą
Barszczyk z uszkami



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked