Pyszna propozycja na obiad lub kolacje 🙂 Frittata z piekarnika to porządna porcja warzyw!
Frittata z piekarnika
Potrzebujemy:
- 2 papryki
- 1 cukinia
- 3 cebula
- 2 ząbki czosnku
- dwie garści fasolki szparagowej
- 1 słoiczek zielonego groszku (ze słoika)
- 1 słoiczek kukurydzy (ze słoika)
- 8 jajek (z chowu ekologicznego, od rolnika)
- 4 łyżki jogurtu naturalnego ekologicznego (najlepiej zrobionego samodzielnie! Jak zrobić ? To bardzo proste… zerknij TU.
- Ser mozzarella (lub inny) tylko z bezpiecznym składem! Uważaj, jeśli ser ma w składzie: annatto E 160b, chlorek wapnia E 509, azotan potasu E 252, azotan sodu E 250, natamycyny E 235, lizozymy 1102 – NIE JEDZ TEGO!!
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka lubczyku
- szczypta kminku
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, wrzucamy pokrojone w duże kawałki, cebulę, cukinię, papryka, dodajemy oregano, lubczyk, sól, wszystko razem dusimy około 5 min.
- Fasolkę szparagową (świeża lub mrożona) gotujemy.
- Do miski wrzucamy podduszone warzywa, ugotowaną fasolkę, kukurydzę, groszek, mieszamy składniki.
- Jajka roztrzepujemy, dodajemy jogurt, rozgnieciony czosnek, paprykę słodką, dosmaczamy solą i pieprzem.
- Na głęboką blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, wykładamy warzywa, polewamy sosem jajecznym, wierzch posypujemy mozzarellą.
- Pieczemy około 30 min w temp. 200 C.
Wszystkie produkty użyte do potraw są ekologiczne, bezpośrednio od rolnika. Nie kupuję marketowego jedzenia, znalazłam źródła bezpieczne od naszych lokalnych rolników, którzy uprawiają warzywa, hodują zwierzęta w tradycyjny sposób, bez chemizacji, GMO, bez sztucznych pasz.