Coś zdrowego… Coś czekoladowego… Coś słodziutkiego a bez cukru… Coś bezglutenu… Coś absolutnie pysznego….
Ciasto czekoladowe
Potrzebujemy:
- 150 g suszonych daktyli bez pestek ekologicznych
- 100 ml wody gorącej
- około 90 g zmielonych orzechów włoskich i migdałów (np. pół orzechów, pół migdałów lub same orzechy, lub migdały). Ja wykorzystuje tu migdały, które pozostają mi z mleka migdałowego.
- 50 ml oleju kokosowego
- 300 ml mleka kokosowego — jak zrobić ? To bardzo proste — zerknij TU.
- 120 g mąki gryczanej ekologicznej
- 3 łyżki kakao ekologicznego
- 4 jajka
- pół łyżeczki startego imbiru (lub mniej)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego (bez fosforanów)
Polewa:
- gorzka czekolada (80%-90%)
- rodzynki
- orzechy włoskie
Przygotowanie:
- Daktyle zalewamy gorącą wodą na około 15 minut, po tym czasie dokładnie należy zmiksować, powstanie nam pyszny słodziutki mus daktylowy.
- Do miksera włożyć: mleko kokosowe, olej kokosowy (rozpuszczony), 4 żółtka, mus daktylowy, zmielone orzechy i migdały, cynamon, kardamon, starty imbir, proszek do pieczenia, mąkę gryczaną, kakao, dokładnie zmiksować na gładką masę.
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i połączyć z masą.
- Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać masę czekoladową. Piec w ciepłym piekarniku w 180 C przez około 45 min.
- Gotowe ciasto polewamy roztopioną gorzką czekoladą, posypujemy rodzynkami i orzechami.