Zdrowy deser, bez glutenu, bez jajek, bez nabiału , bez białego cukru, bez sody, bez proszku do pieczenia ale za to deser bogaty w wapń, magnez, dużo błonnika i wiele innych ważnych witamin i minerałów…słodki i wartościowy!!!
Makowiec z kaszy gryczanej
Potrzebujemy:
Ciasto:
- 250 g kaszy gryczanej białej niepalonej lub jaglanej (ekologicznej!) – kaszę należy przepłukać!
- 250 g maku — mak należy przepłukać!
- 250 soku z pomarańczy (około 2-3 pomarańcze )
🔴Pomarańcze (najpierw moczymy w roztworze sody i octu: do miski wlewamy pół szklanki octu i łyżkę sody, do tego dolewamy wodę około 2-3l, owoce moczymy około 30 min. Jest to świetny sposób na pozbycie się pestycydów, z owoców. Następnie owoce myjemy i szorujemy pod bieżącą wodą). Owoce obieramy i przepuszczamy przez wyciskarkę do owoców.
- 250 ml mleka migdałowego (które powstało, po mielonych migdałach)
- dwie garście rodzynek
- garść orzechów włoskich
- 1 łyżeczka cynamonu
- Około 1-2 łyżek miodu (ilość według gustu)
- 1 duże jabłko
- Skórka z jednej pomarańczy (pomarańcze najpierw moczymy w roztworze sody i octu: do miski wlewamy pół szklanki octu i łyżkę sody, do tego dolewamy wodę około 2-3 l, owoce moczymy około 40 min. Jest to świetny sposób na pozbycie się pestycydów, z owoców. Następnie owoce myjemy i szorujemy pod bieżącą wodą. Przygotowaną pomarańczę obieramy, skórkę kroimy w kosteczkę, wkładamy do rondelka, wlewamy około 100 ml wody i gotujemy 15 min. Po takim przygotowaniu możemy dopiero dodać skórkę do ciasta.
Spód:
- około 60 g daktyli (około 10 szt.) zalewamy wodą, tak aby były zanurzone, na około 20 minut.
- 100 ml wody
- Około 100 g migdałów (możemy zastąpić je płatkami owsianymi).
- Około 2 łyżek mąki gryczanej lub owsianej (dodajemy jedną lub dwie łyżki w celu zagęszczenia, ale nie jest to konieczne).
Przygotowanie:
- Migdały płuczemy, wkładamy do blendera, wlewamy około 250 ml wody przegotowanej chłodnej i miksujemy na najwyższych obrotach. Migdały przecedzamy (najlepiej przez pieluchę tetrową), uzyskujemy w ten sposób mielone migdały i mleko migdałowe.
- Do garnka wsypujemy kaszę gryczaną, wsypujemy mak, wlewamy mleko migdałowe, sok z pomarańczy, gotujemy 30 min, mieszając co jakiś czas.
- Gdy kasza jest gotowa i lekko ostudzona, dodajemy miód, 1 łyżeczkę cynamonu, całość, miksujemy, na masę. Do gotowej masy dodajemy rodzynki, orzechy, skórkę z pomarańczy i starte na grubych oczkach jabłko, dokładnie mieszamy.
Przygotowanie: spód ciasta daktylowo-migdałowy
- Daktyle wkładamy do blendera razem z wodą i miksujemy na gładko, do nich dodajemy zmielone migdały (bądź zmielone płatki owsiane)i w miarę potrzeby mąkę gryczaną. Masą wykładamy dno foremki, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Gotową masę gryczano-makową wykładamy na spód daktylowo-migdałowy. Pieczemy około 40 min w temp.185 C.
- Wierzch polewamy gorzką czekoladą 80%.