Kasza jaglana z dynią

Z serii obiady bezmięsne…

Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną?

  • Kasza jaglana pozwala normalizować równowagę kwasowo-zasadową.
  • Jest rewelacyjna w zwalczaniu przeziębienia i kataru, zwalcza stany zapalne błon śluzowych.
  • Wzmacnia nam jelita, nerki, żołądek, działa rozgrzewająco.
  • Zawiera dużo witamin i mikroelementów, a także krzem, fosfor, które są budulcem naszego kośćca.
  • Jest źródłem antyoksydantów, które likwidują wolne rodniki i zawiera wspaniały tryptofan, przez co podnosi poziom serotoniny i obniża poziom stresu.

Dlaczego warto jeść dynię?

  • Dynia jest bogatym źródłem witamin i minerałów (C, A, E, K, tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas foliowy, pirydoksyna) i (żelazo, magnez, fosfor, sód, cynk).
  • Dynia jest lekkostrawna i zawiera dużo błonnika.
  • Posiada właściwości oczyszczające i pomaga pozbyć się z organizmu toksyn i złogów.
  • Wykazuje właściwości przeciwzapalne.
  • Jest świetnym źródłem beta-karotenu, naturalnego barwnika roślinnego, który należy do substancji przeciwutleniających, czyli antyoksydantów.
  •  Ma właściwości antynowotworowe. W kilku badaniach wskazuje się związek między jej częstym spożyciem, a obniżeniem zachorowalności na nowotwory żołądka, płuc i jelita grubego.
  • Korzystnie wpływa na oczy, a wszystko dzięki prowitaminie A oraz luteinie zawartej w miąższu.
  • Dynia sprzyja również sercu. Duża zawartość przeciwutleniaczy wpływa korzystnie na pracę całego układu krążenia. 
  • Dynia jest bardzo odżywcza i wzmacnia organy trawienne: żołądek i śledzionę. W ten sposób pomaga usuwać nadmiar wilgoci z organizmu. Dlatego warto po nią sięgać, gdy jesteśmy przeziębieni lub zakatarzeni. Gotowana i pieczona dynia pomoże przy infekcjach górnych dróg oddechowych.

Kasza jaglana z dynią – Pyszne, aromatyczne, rozgrzewające danie.

Potrzebujemy:

  • 500 g kaszy jaglanej Eko ugotowanej (jak ugotować zerknij TU)
  • około 800 g dyni upieczonej (u mnie dynia prowansalska)
  • 300 ml mleka kokosowego (jak zrobić zerknij TU)
  • 150-200 ml wody
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka carry
  • sól — ilość według gustu

Przygotowanie:

  • Do garnka wkładamy ugotowaną kaszę jaglaną, upieczoną dynię, mleko kokosowe, wodę, koncentrat pomidorowy, kurkumę, carry, sól, wszystko razem dusimy, aż dynia będzie się rozpadać, około 30 min. 

Pysznie i zdrowo!




1 Comment

Wygląda smakowicie

Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked