Pasztet z kurczaka z orzeszkami ziemnymi

Pasztet drobiowy z mięsa kurczaka z dodatkiem orzeszków ziemnych, w wersji mini 😉 Oczywiście kurczak tylko z chowu ekologicznego od rolnika !

Szybki pasztecik na kanapkę, z mięsa kurczaka, które zostaje nam z rosołu lub zupy, prosty skład, szybkie przygotowanie, pożywny i zdrowy;)

Pasztet z kurczaka z orzeszkami ziemnymi

Potrzebujemy:

  • mięso z kurczaka (mięso z rosołu lub innej zupy,
  • garść orzechów ziemnych 
  • 1 jajko
  • szczypta kozieradki 
  • Sól i pieprz.

Przygotowanie:

  • Mięso z rosołu dokładnie oddzielamy od kości, wkładamy do miksera, dodajemy orzechy, jajko, kozieradkę, sól i pieprz, dokładnie miksujemy na gładką masę.
  • Gotową masę przekładamy do małej foremki, wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch masy posypujemy słonecznikiem lub siemieniem lnianym. Pieczemy przez około 40 min w temp. 180 C.
  • Do gotowej masy dodaję często też żurawinę, jak dla mnie jest wtedy jeszcze lepszy, oczywiście o ile lubisz żurawinę 🙂



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked