Pasztet drobiowy z mięsa kurczaka z dodatkiem orzeszków ziemnych, w wersji mini 😉 Oczywiście kurczak tylko z chowu ekologicznego od rolnika !
Szybki pasztecik na kanapkę, z mięsa kurczaka, które zostaje nam z rosołu lub zupy, prosty skład, szybkie przygotowanie, pożywny i zdrowy;)
Pasztet z kurczaka z orzeszkami ziemnymi
Potrzebujemy:
- mięso z kurczaka (mięso z rosołu lub innej zupy,
- garść orzechów ziemnych
- 1 jajko
- szczypta kozieradki
- Sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Mięso z rosołu dokładnie oddzielamy od kości, wkładamy do miksera, dodajemy orzechy, jajko, kozieradkę, sól i pieprz, dokładnie miksujemy na gładką masę.
- Gotową masę przekładamy do małej foremki, wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch masy posypujemy słonecznikiem lub siemieniem lnianym. Pieczemy przez około 40 min w temp. 180 C.
- Do gotowej masy dodaję często też żurawinę, jak dla mnie jest wtedy jeszcze lepszy, oczywiście o ile lubisz żurawinę 🙂