SAŁATKA /SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY
Potrzebujemy:
- kawałek białej drobno pokrojonej kapusty
- pół słoiczka kukurydzy
- 3 rzodkiewki
- 2 zielone małe ogórki
- koperek
- jogurt naturalny lub majonez domowy lub majonez z nerkowców.
Przygotowanie:
- Kapustę drobno szatkujemy, dodajemy kukurydzę, rzodkiewkę i ogórki pokrojone w plastry, dodajemy siekany koperek, mieszamy z 2-3 łyżkami jogurtu lub majonezu, doprawiamy solą i pieprzem.
Kapusta…Dlaczego warto ją spożywać ?
- Jest niskokaloryczna – 100 g jest 40 kcal.
- Witaminy A, E, K, C, i z grupy B(B1, B2, B3, B6, B12) oraz wspaniała witamina U, występuje tylko w kapuście, działa antyzapalnie.
- Minerały : żelazo, wapń, magnez oraz potas.
- Świeży sok z białej kapusty to bogactwo antyoksydantów.
- Dzięki zawartości w soku kapusty glukozynolanów, przeciwutleniaczy i polifenoli, jest stosowany w profilaktyce antynowotworowej.
- Wzmocnienia odporność organizmu na infekcje, działa przeciwzapalnie.
- Duża zawartość potasu wzmacnia układ sercowo-naczyniowy.
- Oczyszcza organizm (poprzez zawartość siarki i witaminy C)
- Wzmacnia mózg, chroni przed chorobami takimi jak alzheimer oraz demencja (dzięki zawartości witaminy K i antocyjanów).
- Reguluje ciśnienie (zawartość potasu, pomaga rozszerzyć naczynia krwionośne.
- Pomaga w bólach głowy.
- Wspaniała obecność w soku z kapusty l-glutaminy, aminokwas, który pomaga w odbudowie jelita.
- Dba o nasze paznokcie, włosy i piękną skórę.