Sałatka z kalafiora, jajek i pomidorów

ŁATWA w przygotowaniu, sałatka z kalafiora jajek i pomidorów, lekka i pyszna kolacja:)

Potrzebujemy:

  • 1 kalafior
  • 2 pomidory
  • 2 jajka
  • Szczypior
  • Sos musztardowy

Przygotowanie:

  • Kalafior myjemy, gotujemy w osolonej wodzie, studzimy.
  • Pomidory myjemy, kroimy w ósemki.
  •  Jajka gotujemy na twardo, kroimy na części.
  • Wszystkie składniki umieszczamy w misce, obficie posypujemy szczypiorkiem i polewamy sosem musztardowym.
  • Podajemy jako samodzielne danie lub w towarzystwie tostów.

Sos musztardowy:

  • 0,5 szklanki orzechów z nerkowca,
  • 100 ml wody
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól

Przygotowanie:

  • Orzechy namaczamy wcześniej w wodzie około 3 godz. (jeżeli nie mamy na to czasu to bez moczenia też wyjdzie, moczenie daje orzechom miękkość i przy miksowaniu jest bardziej aksamitna konsystencja).
  • Orzechy razem z wodą, musztardą i solą, wkładamy do blendera i miksujemy na gładko.

 

.

Smacznego

Wartości odżywcze świeżego i ugotowanego kalafiora:

ŚWIEŻY KALAFIOR [100 G]UGOTOWANY KALAFIOR [100 G]
Energia [kcal]2322
Białko [g]2,41,84
Węglowodany [g]54,11
Tłuszcz [g]0,20
Błonnik2,42
Potas [mg]214142
Magnez [mg]119
Jod [µg]0,60
Wapń [mg]1613
Sód [mg]2615
Fosfor [mg]2820
Wit. C [mg]6944
Tiamina0,110,042
Ryboflawina0,10,052
Witamina B60,150,173
Beta- karoten [µg]187 mcg

Źródło: Dietetyka/ program dietetyczny/




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked