Z serii obiady bezmięsne…
Potrzebujemy:
- 1 kalafior
- 7 ziemniaków
- 5 jajek
- pół słoiczka kukurydzy lub cały jak lubicie.
- szczypior
- 150 ml śmietanki (u mnie z nerkowców)
- ząbek czosnku
- 2 pomidory
- Cząber, sól pieprz.
- Sos pomidorowy lub ketchup do podania, lecz nie jest on konieczny, jak kto lubi.
Przygotowanie:
- Kalafior i ziemniaki gotujemy- krótko (na pół twardo ).
- Układamy w brytfance pokrojone w plastry ziemniaki, posypujemy cząbrem, do miski wbijamy jajka i roztrzepujemy trzepaczką, dodajemy rozdrabniamy drobno kalafior, kukurydzę, pokrojony drobno szczypior, sól, pieprz.
- Razem wszystko mieszamy i wlewamy na ziemniaki.
- Śmietankę mieszamy z rozdrobnionym czosnkiem i solą, polewamy wierzch zapiekanki. Na górę układamy plasterki pomidora, posypujemy cząbrem i pieprzem.
- Pieczemy ok.40 min w temp. 200 C.
Smacznego!