Placuszki są po prostu pyszne, można je zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. Takie placuszki robię na zrobionym przez siebie zsiadłym mleku, są wtedy o niebo smaczniejsze. A jest to bardzo proste, wystarczy kupić zwyczajne mleko od rolnika, takie świeże, niepasteryzowane, tzw. „prosto od krowy”, zostawić w ciepłym miejscu na dzień lub dwa i mamy zsiadłe pyszne mleczko. Gdy mleko się zsiądzie, wkładamy je do lodówki, zerknij TU.
Potrzebujemy:
- 500 ml zsiadłego mleka
- 250-300 g mąki orkiszowej (630)
- 3 jajka
- pół łyżeczka sody
- 1-2 banany
- 1 jabłko
- porzeczka czarna (ilość według gustu)
- Olej kokosowy.
Przygotowanie:
- Jajka roztrzepujemy, dodajemy zsiadłe mleko, mieszamy, dodajemy mąkę, sodę, mieszamy, dodajemy rozgniecionego widelcem banana, starte na dużych oczkach jabłko i porzeczkę czarną, mieszamy . Rozgrzewamy patelnię, smażymy małe placuszki, na małej ilości oleju kokosowego.