Sałatka idealnie pasuje jako dodatek do obiadu mięsnego lub jako dodatek do ryżu, lub kaszy.
Potrzebujemy:
- 3 cebule
- 5 marchewek
- 1 kg ugotowanej fasolki szparagowej
- pół łyżeczki lubczyku
- 4 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
- 2- 3 ząbki czosnku
- 200 g koncentratu pomidorowego
- chili (ilość według gustu)
- Olej kokosowy lub masło klarowane
Przygotowanie:
Cebule kroimy w grubą kostkę, marchew ścieramy na grubych oczkach. Cebulę i marchew podsmażamy chwilę na oleju, podlewamy wodą i dusimy do miękkości. Gdy warzywa są miękkie, dodajemy koncentrat pomidorowy, czosnek i przyprawy, dusimy chwilę razem (około 10 min), następnie dodajemy ugotowaną fasolkę , dosmaczamy, przekładamy do słoików, pasteryzujemy.
Pasteryzacja na mokro: W dużym garnku układamy ściereczkę, wkładamy słoiczki tak, aby się ze sobą nie dotykały, zalewamy wodą (aby woda sięgała do 3/4 słoiczka) gotujemy około 15-20 minut (od momentu zagotowania).