Racuchy drożdżowe orkiszowe

Mąka orkiszowa jest rewelacyjna do wypieków, placów, naleśników, ale najważniejsze, aby mąka, którą używamy w naszej kuchni, była zdrowa, uzyskana bez oprysków randapem. Wybieram świadomie, co podaje mojej rodzinie. Używam mąki z ekologicznego polskiego gospodarstwa, warto wspierać takie miejsca, aby było ich jak najwięcej.

Racuchy drożdżowe orkiszowe w wersji z jabłkiem

Potrzebujemy:

  • 0,5 litra mleka roślinnego u mnie migdałowe, ale może być też zwykłe.
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka miodu
  • 30 g drożdży
  • około 450 g mąki orkiszowej
  • 2 jabłka
  • olej kokosowy
  • Cukier kokosowy

Przygotowanie:

  • Do miski wlewamy ciepłe mleko (niegorące!), skruszamy drożdże, dodajemy miód , jajka, mieszamy dobrze składniki, dodajemy mąkę orkiszową, dobrze mieszamy, ciasto jest dość gęste, ale takie ma właśnie być, odstawiamy do wyrośnięcia około 15-20 minut.
  • Jabłka obieramy, kroimy na małe, płaskie kawałki wciskamy w placki już na patelni. Smażymy na oleju kokosowym.
  • Podajemy posypane cukrem kokosowym, lub pudrem z ksylitolu. 😋

Racuchy w wersji z truskawkami 🍓




2 Comments

Fajny przepis, dałam więcej jabłka i żurawinę. Wyszły super!

O tak z żurawiną napewno wyszły super 🙂 Pozdrawiam cię cieplutko

Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked