Z serii obiady bezmięsne…pyszna zapiekanka ziemniaczana na obiad lub sycącą kolację, bez śmietany zwierzęcej, bez cukru.
Potrzebujemy:
- około 10 ugotowanych ziemniaków
- 7-8 sztuk suszonego pomidora
- szczypiorek
- 4-5 jajek
- 1 opakowanie szpinaku liście mrożonego lub świeżego
- 1 cebula
- 1 pomidor (opcjonalnie)
- 2 ząbki czosnku
- 100-150 g śmietanki z orzechów nerkowca – jak zrobić zerknij TU
- parmezan (u mnie wegański na bazie oleju kokosowego) – opcjonalnie
- 1 łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego
- Sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy drobno pokrojoną cebulkę na rumiano. Do cebulki dodajemy szpinak, chwilę razem dusimy (jeśli jest mrożony, trochę dłużej dusimy, aby się cały rozmroził, a woda wyparowała), wlewamy śmietankę z orzechów nerkowca, wyciskamy czosnek, dodajemy sól i pieprz, mieszamy i gotowe.
- Brytfankę lub blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ugotowane ziemniaki kroimy w plastry, układamy w brytfance, suszone pomidory kroimy w paseczki i rozrzucamy na ziemniakach.
- Przygotowany wcześniej sos szpinakowy rozsmarowujemy na powierzchni ziemniaków.
- W miseczce roztrzepujemy jajka z solą i pieprzem, polewamy ziemniaki i szpinak, posypujemy szczypiorkiem.
- Na wierzch możemy ułożyć plastry pomidora i posypać startym parmezanem.
- Pieczemy w temp 200 C przez około 30 minut
- Zapiekankę podajemy w towarzystwie kiszonej kapusty lub z sosem pomidorowym 😋
- U mnie zawsze, sprawdza się tutaj kethup z własnej spiżarni…Jest pyszny i robię go w duuuużych ilościach….😋 Przepis Tu
- Zapiekanka smakuje na ciepło i na zimno 🤩
👉Propozycja podania zapiekanki
Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem, sałatka zielona z jarmużem, surówka z kiszonej kapusty, kiełki… 😋
1 Comment
Zosia 2020-04-16 at 20:03
Witam
Śmietankę z orzechów można zastąpić zwykłą śmietanką słodką zwierzęcą. Śmietankę z orzechów nerkowca robi się bardzo szybko, wsypuje się daną ilość orzechów do blendera małego i dolewa wodę letnią przegotowaną i dokładanie miksuje na gładko, np. garść orzechów i 100 ml wody, w zależności ile potrzebujemy śmietany. Orzechy fajnie jest wcześniej namoczyć wtedy śmietanka jest bardziej kremowa, ale zazwyczaj robię ją w ostatniej chwili, więc rzadko moczę i też jest super.
Pozdrawiam serdecznie