Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem

Z serii obiady bezmięsne…pyszna zapiekanka ziemniaczana na obiad lub sycącą kolację, bez śmietany zwierzęcej, bez cukru.

Potrzebujemy:

  • około 10 ugotowanych ziemniaków
  • 7-8 sztuk suszonego pomidora
  • szczypiorek
  • 4-5 jajek
  • 1 opakowanie szpinaku liście mrożonego lub świeżego
  • 1 cebula
  • 1 pomidor (opcjonalnie)
  • 2 ząbki czosnku
  • 100-150 g śmietanki z orzechów nerkowca – jak zrobić zerknij TU
  • parmezan (u mnie wegański na bazie oleju kokosowego) – opcjonalnie
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • Sól i pieprz.

Przygotowanie:

  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy drobno pokrojoną cebulkę na rumiano. Do cebulki dodajemy szpinak, chwilę razem dusimy (jeśli jest mrożony, trochę dłużej dusimy, aby się cały rozmroził, a woda wyparowała), wlewamy śmietankę z orzechów nerkowca, wyciskamy czosnek, dodajemy sól i pieprz, mieszamy i gotowe.
  • Brytfankę lub blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ugotowane ziemniaki kroimy w plastry, układamy w brytfance, suszone pomidory kroimy w paseczki i rozrzucamy na ziemniakach.
  • Przygotowany wcześniej sos szpinakowy rozsmarowujemy na powierzchni ziemniaków.
  • W miseczce roztrzepujemy jajka z solą i pieprzem, polewamy ziemniaki i szpinak, posypujemy szczypiorkiem.
  • Na wierzch możemy ułożyć plastry pomidora i posypać startym parmezanem.
  • Pieczemy w temp 200 C przez około 30 minut
  • Zapiekankę podajemy w towarzystwie kiszonej kapusty lub z sosem pomidorowym 😋
  • U mnie zawsze, sprawdza się tutaj kethup z własnej spiżarni…Jest pyszny i robię go w duuuużych ilościach….😋 Przepis Tu
  • Zapiekanka smakuje na ciepło i na zimno 🤩

👉Propozycja podania zapiekanki

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem, sałatka zielona z jarmużem, surówka z kiszonej kapusty, kiełki… 😋




1 Comment

Witam
Śmietankę z orzechów można zastąpić zwykłą śmietanką słodką zwierzęcą. Śmietankę z orzechów nerkowca robi się bardzo szybko, wsypuje się daną ilość orzechów do blendera małego i dolewa wodę letnią przegotowaną i dokładanie miksuje na gładko, np. garść orzechów i 100 ml wody, w zależności ile potrzebujemy śmietany. Orzechy fajnie jest wcześniej namoczyć wtedy śmietanka jest bardziej kremowa, ale zazwyczaj robię ją w ostatniej chwili, więc rzadko moczę i też jest super.
Pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked