Z serii obiady bezmięsne…
Prosty skład – proste przygotowanie – syty obiadek – zdrowy obiadek!
Potrzebujemy:
- filety z dorsza (ok. 500 g)
- 1 jajko
- 1 cebula + 1 łyżeczka masła klarowanego
- Natka pietruszki.
- 4 łyżki bułki tartej orkiszowej (lub kromka suchego chleba zmielonego) – jeśli nie możesz glutenu pomiń ten składnik, będą równie pyszne 😋
- Szczypta pieprzu cytrynowego
- Szczypta majeranku
- Szczypta lubczyku
- Sól.
Przygotowanie:
- Filet z dorsza rozdrabniamy, pozbywając się ewentualnych ości.
- Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na maśle klarowanym.
- Do ryby dodajemy jajko, bułkę tartą, cebulkę, pieprz cytrynowy, majeranek, lubczyk, drobno pokrojoną natkę pietruszki, sól, wszystko razem dobrze wyrabiamy ręką, formujemy małe kotleciki .
- W mojej wersji kotlety umieszczam w naczyniu i paruje, ale można też tradycyjnie usmażyć w panierce.
- Kotleciki smakują rewelacyjnie do każdej surówki oczywiście moim faworytem jest surówka z kapusty czerwonej lub z kapusty kiszonej, dodatkowo w towarzystwie brązowego ryżu, stanowi pełnowartościowy i pyszny posiłek.
Kotlety podaje również z dodatkiem sosu pomidorowego 🍅
Sos pomidorowy
Potrzebujemy :
- 1 cebulę
- 2-3 ząbki czosnku
- Około 400 ml przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej
- 2 łyżki śmietanki z orzechów nerkowca lub prawdziwej wiejskiej.
- Pol łyżeczki bazyli
- Sól i pieprz
Przygotowanie :
- W garnku smażymy cebulę i czosnek na maśle klarowanym, dodajemy przecier, śmietankę, bazylię, sól i pieprz, dokladnie miksujemy składniki, zagotowujemy i gotowe! Smakuje rewelacyjnie 🙂
Pulpety w wersji z sosem szpinakowym 🙂
Jak zrobić sos szpinakowy?
Potrzebujemy:
- 1 cebulę
- 1 woreczek szpinaku mrożonego
- 2 ząbki czosnku
- śmietanka roślinna gęsta (u mnie z orzechów nerkowca) lub zwierzęca wiejska pełnotłusta.
- Mało klarowane lub olej kokosowy
Przygotowanie:
- Cebulę podsmażamy na tłuszczu, dodajemy zmrożony szpinak, zakrywamy pokrywką i dusimy chwilę, aż cały nam ładnie się rozmrozi.
- Następnie dodajemy czosnek, sól i miksujemy razem, dodajemy śmietankę i gotowe. Sos możemy wykorzystać do klusek, ryb lub mięsa.
Smacznego!