Kotlety – pulpety z dorsza – na parze.

Z serii obiady bezmięsne…

Prosty skład – proste przygotowanie – syty obiadek – zdrowy obiadek!

Potrzebujemy:

  • filety z dorsza (ok. 500 g)
  • 1 jajko
  • 1 cebula + 1 łyżeczka masła klarowanego
  • Natka pietruszki.
  • 4 łyżki bułki tartej orkiszowej (lub kromka suchego chleba zmielonego) – jeśli nie możesz glutenu pomiń ten składnik, będą równie pyszne 😋
  • Szczypta pieprzu cytrynowego
  • Szczypta majeranku
  • Szczypta lubczyku
  • Sól. 

Przygotowanie:

  • Filet z dorsza rozdrabniamy, pozbywając się ewentualnych ości.
  • Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na maśle klarowanym.
  • Do ryby dodajemy jajko, bułkę tartą, cebulkę, pieprz cytrynowy, majeranek, lubczyk, drobno pokrojoną natkę pietruszki, sól, wszystko razem dobrze wyrabiamy ręką, formujemy małe kotleciki . 
  • W mojej wersji kotlety umieszczam w naczyniu i paruje, ale można też tradycyjnie usmażyć w panierce.
  • Kotleciki smakują rewelacyjnie do każdej surówki oczywiście moim faworytem jest surówka z kapusty czerwonej lub z kapusty kiszonej, dodatkowo w towarzystwie brązowego ryżu, stanowi pełnowartościowy i pyszny posiłek.
Kotlety z dorsza z kaszą gryczaną i surówką z rzepy

Kotlety podaje również z dodatkiem sosu pomidorowego 🍅

Sos pomidorowy

Potrzebujemy :

  • 1 cebulę
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Około 400 ml przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej
  • 2 łyżki śmietanki z orzechów nerkowca lub prawdziwej wiejskiej.
  • Pol łyżeczki bazyli
  • Sól i pieprz

Przygotowanie :

  • W garnku smażymy cebulę i czosnek na maśle klarowanym, dodajemy przecier, śmietankę, bazylię, sól i pieprz, dokladnie miksujemy składniki, zagotowujemy i gotowe! Smakuje rewelacyjnie 🙂

Pulpety w wersji z sosem szpinakowym 🙂

Jak zrobić sos szpinakowy?

Potrzebujemy:

  • 1 cebulę
  • 1 woreczek szpinaku mrożonego
  • 2 ząbki czosnku
  • śmietanka roślinna gęsta (u mnie z orzechów nerkowca) lub zwierzęca wiejska pełnotłusta.
  • Mało klarowane lub olej kokosowy

Przygotowanie:

  • Cebulę podsmażamy na tłuszczu, dodajemy zmrożony szpinak, zakrywamy pokrywką i dusimy chwilę, aż cały nam ładnie się rozmrozi.
  • Następnie dodajemy czosnek, sól i miksujemy razem, dodajemy śmietankę i gotowe. Sos możemy wykorzystać do klusek, ryb lub mięsa.

Pulpety z dorsza w wersji z ziemniakami, surówką z kiszonej kapusty, pomidory ze szczypiorkiem… 😋 😋

Smacznego!




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked