Pyszna i zdrowa surówka z kapusty, jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu, lub kolacji
PROSTE SKŁADNIKI – PROSTE PRZYGOTOWANIE – CUDOWNE WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE…
Potrzebujemy:
- Kiszona kapusta (około 400 g)
- 1 jabłko
- 1 marchewka
- 1 papryka czerwona
- Kukurydza ze słoika (ilość według gustu)
- Natka pietruszki.
- Mała czerwona cebulka
- Olej lniany lub oliwa z oliwek.
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Kapustę, cebulkę, natkę, paprykę drobno szatkujemy, ścieramy na tarce jabłko i marchewkę, wsypujemy kukurydzę, skraplamy olejem, dosmaczamy solą i pieprzem.
Kapusta kiszona to produkt po prostu doskonały a do tego smaczny i pełnowartościowy.
Krótko o jej wspaniałości…
- Źródło witamin z grupy B (B1, B2, B3), C, A, E, K, i soli mineralnych, fosforu, wapnia, potasu i magnezu.
- Źródło Błonnika (polepsza trawienie i obniża poziom cholesterolu we krwi, zapobiega chorobom serca).
- Kiszona kapusta ma tyle samo witaminy C, co świeże warzywa czy owoce – wzmacnia nam organizm, chroni przed infekcjami.
- Bakterie kwasu mlekowego wypierają szkodliwe bakterie i chronią przed rakiem żołądka i jelit.
- Drugorzędne substancje roślinne działają bakteriobójczo, hamują rozwój raka i zmniejszają ryzyko chorób serca i naczyń wieńcowych.
- Zwiększają wchłanianie żelaza witaminy K i witamin z grupy B – chronią nas przed anemią.
- Regulują gospodarkę kwasowo-zasadową i usuwają toksyny z organizmu.
- Występująca witamina K pomaga w gojeniu ran.
- Potas równoważy gospodarkę wodną i polepsza sprężystość tkanek.
- Cynk mobilizuje siły obronne organizmu.
- Bakterie kwasu mlekowego rozkładają szkodliwe substancje i regulują pracę przewodu pokarmowego i wypróżnianie.
- Dzięki wysokiej zawartości witamin i składników mineralnych sok z kapusty kiszonej jest super lekarstwem na kaca.