Warzywne zupy powinny stanowić jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. To porządna porcja wartościowych warzyw dla dzieci. Odpowiednio zrobiona zupa stanowi wartościowy, pożywny posiłek, ale aby taki był, musi być przygotowywany z dobrej jakości składników, dlatego też polecam znaleźć w okolicy rolnika, ze zdrowymi, bez chemii warzywami.
Potrzebujemy:
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 2 buraki
- kawałek selera
- ok. 200 g kapusty białej
- 5-6 ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka ugotowanej białej fasoli (najlepiej ugotować sobie dzień wcześniej np. do pasty i odłożyć na zupkę)ale jeśli nie ma fasoli to też wyjdzie super zupką.
- 1 łyżeczka wędzonej papryki — ważny składnik zupki
- 1 liść laurowy
- 3 ziela angielskie
- Lubczyk, sól i pieprz.
- Masło klarowane lub oliwa z oliwek
- Śmietana wiejska (używam tyko wtedy gdy mam do niej dostęp, lub zrobię ją sama z mleka wiejskiego niepasteryzowanego, jeśli nie, wolę użyć Śmietanę z nerkowców .
Przygotowanie:
- W garnku na tłuszczu podsmażamy na złoto cebulę.
- Warzywa ścieramy na średniej tartce (marchew, pietruszkę, seler, (lub kroimy), buraki), kapustę szatkujemy, ziemniaki kroimy w kostkę.
- Wszystkie warzywa wrzucamy do podsmażonej cebulki, dodajemy sól, chwilę podsmażamy, dolewamy przegotowaną, gorącą wodę ok. 1,5 litra, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, sól, gotujemy do męskości warzyw.
- Gdy warzywa są miękkie, wsypujemy fasolę, dodajemy łyżeczkę wędzonej papryki, dosmaczamy według gustu solą, pieprzem, rozgniecionym czosnkiem, jeśli jest bardzo gęsta, dolewamy gorącej wody.
- Gotową zupę podajemy z łyżką śmietany i zieleniną (koperek, pietruszka).
WARTOŚCI ODŻYWCZE (6 PORCJI)
Energia (kcal) | 893 kcal |
Energia (kj) | 3718.08 kj |
Białko | 37.12 g |
Tłuszcz | 24.96 g |
Węglowodany ogółem | 141.77 g |
Błonnik pokarmowy | 30.62 g |
Cholesterol | 19.84 mg |