Placki orkiszowe z jabłkiem i marchewką.

Szybkie i smaczne na ciepło lub na zimno, placuszki orkiszowe z jabłkiem i marchewką. Dobre jako kolacja , jako śniadanie lub jako przekąska do pracy.

Potrzebujemy: (duża porcja)

  • 500 ml mleka roślinnego (u mnie mleko kokosowe.
  • 2 jajka
  • 350 – 400 g mąki orkiszowej (typ 630 lub 1850).
  • 3 duże jabłka, starte na dużych oczkach
  • 100 g startej drobno marchewki – można użyć pulpy z marchewki, która pozostaje z wyciśniętego soku.
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • olej kokosowy

Przygotowanie:

  • Do miski wlewamy mleko, wbijamy jajka i roztrzepujemy razem, dodajemy mąkę i dobrze mieszamy, dodajemy starte jabłka, marchewkę i cynamon, mieszamy.
  • Rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy małe placuszki na rumiano.
  • Podajemy jako samodzielne danie lub z konfiturą, owocami lub jogurtem.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked