Gulasz warzywny z mięsem wieprzowym

Co zrobić ze schabowym oprócz tradycyjnych kotletów? Ja robię właśnie taki gulasz, z dodatkiem rozmaitych warzyw, które aktualnie mam w lodówce. Jest pyszny i pożywny. Idealnie pasuje do brązowego ryżu lub kaszy.

Gulasz warzywny z mięsem wieprzowym

Potrzebujemy:

  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek schabu (ilość według gustu) u mnie jest to trzy plastry schabu.
  • 1 -2 marchewki
  • 1 cukinię
  • 1 parprykę
  • 1-2 pomidory
  • kawałek pora
  • około 200 ml przecieru pomidorowego lub dwie łyżki koncentratu pomidorowego.
  • Przyprawy: sól kłodawska, chili, lubczyk, czerwona papryka, czosnek. Ilość przypraw dozujemy według własnego smaku.
  • Masło klarowane lub oliwa

Przygotowanie:

W garnuszku rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy pokrojony czosnek i pokrojoną w słupki marchewkę. Chwilę razem podsmażamy, w małej temperaturze (aby czosnek się nie spalił), następnie dodajemy pokrojone w kostkę mięso i dusimy do odparowania wody. Do mięsa dajemy resztę warzyw pokrojonych w kostkę, dodajemy przyprawy i dusimy do miękkości warzyw. Na końcu dodajemy przecier pomidorowy, zagotowujemy, dosmaczamy, podajemy z brązowym ryżem.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked