Co zrobić ze schabowym oprócz tradycyjnych kotletów? Ja robię właśnie taki gulasz, z dodatkiem rozmaitych warzyw, które aktualnie mam w lodówce. Jest pyszny i pożywny. Idealnie pasuje do brązowego ryżu lub kaszy.
Gulasz warzywny z mięsem wieprzowym
Potrzebujemy:
- 3 ząbki czosnku
- kawałek schabu (ilość według gustu) u mnie jest to trzy plastry schabu.
- 1 -2 marchewki
- 1 cukinię
- 1 parprykę
- 1-2 pomidory
- kawałek pora
- około 200 ml przecieru pomidorowego lub dwie łyżki koncentratu pomidorowego.
- Przyprawy: sól kłodawska, chili, lubczyk, czerwona papryka, czosnek. Ilość przypraw dozujemy według własnego smaku.
- Masło klarowane lub oliwa
Przygotowanie:
W garnuszku rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy pokrojony czosnek i pokrojoną w słupki marchewkę. Chwilę razem podsmażamy, w małej temperaturze (aby czosnek się nie spalił), następnie dodajemy pokrojone w kostkę mięso i dusimy do odparowania wody. Do mięsa dajemy resztę warzyw pokrojonych w kostkę, dodajemy przyprawy i dusimy do miękkości warzyw. Na końcu dodajemy przecier pomidorowy, zagotowujemy, dosmaczamy, podajemy z brązowym ryżem.