Jesienne placuszki z dynią. Ich smak jest fenomenalny. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Bardzo aromatyczne, idealne na jesienną pogodę 🙂
Placki z dynią
- Około 300 g świeżej dyni startej na małych oczkach.
- 3 jajka wiejskie
- 2 łyżki serka maskarpone
- pól łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g mąki migdałowej – (W przepisie wykorzystuje dwa rodzaje mąki, ale można je zrobić tylko z mąki migdałowej).
- 50 g mąki bambusowej lub kokosowej lub lnianej
- wanilia
- cukier puder kokosowy lub miód naturalny
- masło klarowane
Przygotowanie:
- Do miski włóż startą dynię, jajka, serek, wanilię, wymieszaj składniki.
- Do masy dodaj proszek do pieczenia, szczyptę soli, mąkę, wymieszaj, będzie gęsta masa.
- Na rozgrzanej patelni z masłem klarowanym, smażymy na rumiano, małe okrągłe placuszki.
- Podajemy posypane cukrem kokosowym lub polane miodem.