Pyszny, orzeźwiający, bardzo syty posiłek, nie tylko w czasie lata.
Chłodnik z buraka czerwonego podany z awokado i jajkiem.
Potrzebujemy:
- Około 7 szt. buraka czerwonego słodkiego (nie starego, bo będzie gorzki)
- 2 duże cebule
- masło klarowane lub oliwa
- Pół cytryny
- jajka ugotowane – ilość według gustu
- 1 awokado
- ogórki zielone – ilość według gustu
- szczypiorek
- Zsiadłe mleko lub kefir – u mnie własnej roboty – jak zrobić? Zerknij TU
- Przyprawy: sól kłodawska i pieprz czarny.
Przygotowanie:
- Surowe buraki ścieramy na cienkie plastry.
- Cebule ścieramy na cienkie piórka i podsmażamy delikatnie na maśle klarowanym z dodatkiem soli i pieprzu.
- Do zrumienionej cebuli dodajemy buraki, sok wyciśnięty z połowy cytryny, podlewamy delikatnie wodą i dusimy do miękkości (al dente) około 20 minut.
- Kiedy buraczki są gotowe, przekładamy do wysokich miseczek.
- Zsiadłe mleko (ja miksuje do jednolitej konsystencji), rozlewamy do miseczek, na buraczki.
- Na wierzch układamy pokrojone w plastry ogórki zielone, jajka gotowane, plastry awokado, posypujemy obficie szczypiorkiem, oprószamy solą i pieprzem.