Pełen kocioł warzyw w ostrej odsłonie, podany z makaronem konjac. Makaron konjak to bezglutenowy makaron na bazie bulwy warzywnej, coś podobnego do ziemniaka i buraka. Makaron z tej rośliny to w 97% wody a pozostała część to mąka z tej rośliny. Jest beztłuszczowy, ma mało białka i węglowodanów, ale za to ma sporo błonnika roślinnego — glukomannan, który wykazuje szereg właściwości zdrowotnych. Reguluje perystaltykę jelit, przez co zapobiega zaparciom, zapewnia uczucie sytości, poprawia insulinowrażliwość i tolerancje na glukozę. Ponadto odnotowano, że reguluje stężenie cholesterolu całkowitego i poprawia stosunek dobrego cholesterolu (HDL) do złego (LDL). Jest po prostu świetną alternatywą dla osób na diecie bezglutenowej, ketogenicznej, redukcyjnej, cukrzycowej czy niskowęglowodanowej.
Kolorowe warzywa na ostro z makaronem konjac.
Potrzebujemy:
- Makaron konjac
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 4 pieczarki
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- garść jarmużu
- szczypiorek
- sos sojowy (kilka łyżek)
- 1 łyżeczka cukru kokosowego
- oliwa z oliwek
- sól kłodawska
- chili – ilość według gustu.
Przygotowanie:
- Warzywa myjemy, kroimy na cienkie na piórka.
- Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażamy delikatnie, a następnie dodajemy paprykę, pieczarki, podsmażamy chwilę, dodajemy pokrojony drobno jarmuż, sos sojowy, cukier kokosowy, chili, mieszamy i dusimy kilka minut.
- Kiedy warzywa są lekko miękkie (jędrne), dodajmy przepłukany i odcedzony makaron konjac. Wszystko razem mieszamy i jeszcze chwilę razem dusimy, aby odparował trochę sok, dosmaczamy.
- Podajemy posypane świeżym szczypiorkiem i czarnym sezamem.