Kasza gryczana carry/ schab/ oliwki/ surówka ze świeżych warzyw/ kimchi.

Potrzebujemy:

  • Kasza gryczana ugotowana. Przyprawy do kaszy: 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka carry, pół łyżeczki pieprzu czarnego, sól kłodawską, oliwa.
  • Kimchi – należy przygotować kilka dni wcześniej. Jak zrobić domowe kimchi – zerknij TU
  • Schab. Panierka sos sojowy, płatki chili, jajka( ilość w zależności od ilości schabu).
  • Oliwki
  • Surówka ze świeżych warzyw

Przygotowanie:

  • Do ugotowanej kaszy gryczanej (którą możemy ugotować dzień wcześniej), dodajemy trochę oliwy, sól kłodawską, pieprz czarny, łyżeczkę kurkumy, łyżeczkę carry. Całość mieszamy i delikatnie podgrzewamy.
  • Jaja roztrzepujemy z łyżką sosu sojowego, szczyptą chili. Nasączamy tym schaba i smażymy na rozgrzanym tłuszczu (olej kokosowy, smalec). Możemy oczywiście obsypać panierką suchą np. w bułce tartej, mące ryżowej, mące owsianej lub kokosowej.
  • Dowolna surówka ze świeżych warzyw np. kolorowa sałatka z warzyw
  • Na talerzu układamy kaszę gryczaną carry, kimchi, surówkę, na wierzch układamy schab i posypujemy oliwkami.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked